Koje voće i povrće nemojte nikad da stavljate u frižider, ako želite da vam što duže traje?

Sveže voće i povrće je puno vitamina i minerala, ali se i lako kvari. Ako znate gde možete da skladištite određenu namirnicu, ona će sigurno duže trajati, a tako ćete sprečiti bacanje hrane. Neko voće treba odložiti u frižider, ali neko će zbog niskih temperatura propasti, pa je najbolje da ga držite na sobnoj temperaturi.

Petak, 20.01.2023.

14:26

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Koje voće i povrće nemojte nikad da stavljate u frižider, ako želite da vam što duže traje?
Foto: Andrii Spy_k/Shutterstock

Podeli:

Isto se odnosi i na povrće, a neko od njih ne bi trebalo da čuvate na tamnom mestu. Postoji mnogo mogućnosti, što znači da je od velike važnosti da znamo na koje sve načine bi trebalo da čuvamo voće i povrće, kako bi što duže bili sveži.

Voće koje ne bi trebalo da ostavljate u frižideru

Višnje, banane, kivi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebalo da držite u frižideru, jer će propasti, a neke će brzo i sazreti. Ali, ako su već potpuno zrele, možemo im na nekoliko dana produžiti rok trajanja, ako ih stavimo u frižider. Možda ste primetili da kada zrele banane stavite u frižider, njihova kora će potamneti, ali će one i dalje biti dobre za jelo.

Povrće kom nije mesto u frižideru

Beli i crni luk imaju koru koja im je dobra zaštita i možete ih držati na sobnoj temperaturi. Ali jednom kada uklonite koru, trebalo bi da ih odložite u frižider i nikako u blizini krompira, jer on može da podstakne klijanje.

Krompir i batat nikada ne bi terebalo da završe u vašem frižideru, ali te namirnice pune skroba je pametnije da ostavite na hladnom i tamnom mestu gde je dostupan vazduh i nikako u plastičnoj vrećici. Paradajz bi isto tako trebalo da bude na sobnoj temperaturi, čak i kada je potpuno zreo. Hlađenjem će izgubiti na ukusu. Ista situacija je i sa tikvicama i bundevama.

Šta stavljati u frižider

Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenim u posudama ili vrećicama. Nemojte da razne namirnice stavljate u istu posudu. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno, jabuke, bobičasto voće…. Hlađenje će dobro doći i salati, šparglama, cvekli, kelju, šargarepi, celeru, pečurkama i krastavcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare