Osmi mesec trudnoće

Svi znamo da je glavna muška priča vojska, a ženska trudnoća. To su doživljaji koji se ne zaboravljaju. A poslednja tri meseca (i vojske i trudnoće) najčešće ostavljaju najjači utisak.

Sreda, 31.10.2012.

11:30

Izvor: Super žena

Osmi mesec trudnoće

Podeli:

Osmi mesec trudnoce Porodjaj vise i nije tako daleko. Stalno osluskujete bebu, a negde ste procitali da ako u ovom periodu izbrojite manje od deset pokreta dnevno, brzo odete ginekologu. Brojali-ne brojali, svejedno, uzbudjeni ste toliko da samo o bebi mislite. Znate li da su radjene studije (Univerzitet u Kanberi) o tome zbog cega su trudnice zaboravne? Buduca mama svesno i nesvesno stalno razmislja o bebi, njenom zdravlju, boji ociju (pol danas vise nije tajna), o tome kako ce joj urediti sobu, koje bi ime bilo najlepse. Zbog toga trudnica zanemaruje sve oko sebe, pa i najmilije. Buduce tate, imajte razumevanja. Sta se desava sa vama? Materica se toliko uvecala da menja centar ravnoteze, pa pored bolova u ledjima imate i nespretan, gegajuci hod. Vecina trudnica povremeno ima osecaj nedostatka vazduha (beba pritiska dijafragmu). Zbog zadrzavanja vode cesto se javljaju otoci (edemi) oko skocnog zgloba i stopala. Izbegavajte slanu hranu i duze stajanje. Sta se desava sa bebom? Ovo je period kada bebica dobija na tezini oko 150-200 grama nedeljno. Postaje „bucmasta“, dobija jastucice na rukama i nogama. Na 4D ultrazvuku nije vise zgoljava, sada stvarno lici na „pravu bebu“. Velika razlika u odnosu na prethodne ultrazvucne preglede kada je, po komentarima nekih roditelja, ona licila na „vanzemaljca“, „kosturcic prekriven kozom“, uz zabrinuta pitanja „da li ima dovoljno hrane?“ Na kraju osmog meseca trudnoce mali covek je dugacak oko 40 cm, a tezak oko 1900 grama. Sta bi trebalo uraditi u ovom periodu trudnoce? Pored posete ginekologu, uz analizu krvne slike i urina, redovno merenje telesne tezine i pritiska, sada je pravo vreme da se upisete u skolu roditeljstva. Kao i u svakoj skoli i ovde se nesto uci, ali i razvejava strah od nepoznatog. Od strucnih osoba dobicete sve potrebne informacije koje vas zanimaju o trudnoci i porodjaju, kao i o postupanju sa vasom bebom u prvim mesecima njenog zivota. Naucicete kako da disete za vreme porodjaja i kako da se napinjete u periodu istiskivanja bebe, kada je vasa aktivnost od sustinske vaznosti za uspesan zavrsetak porodjaja. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: simmbarb/sxc.hu Super zena Svi znamo da je glavna muska prica vojska, a zenska trudnoca. To su dozivljaji koji se ne zaboravljaju. A poslednja tri meseca (i vojske i trudnoce) najcesce ostavljaju najjaci utisak. Svi znamo da je glavna muska prica vojska, a zenska trudnoca. To su dozivljaji koji se ne zaboravljaju. Poslednja tri meseca (i vojske i trudnoce) najcesce ostavljaju najjaci utisak.

Porođaj više i nije tako daleko. Stalno osluškujete bebu, a negde ste pročitali da ako u ovom periodu izbrojite manje od deset pokreta dnevno, brzo odete ginekologu. Brojali-ne brojali, svejedno, uzbuđeni ste toliko da samo o bebi mislite. Znate li da su rađene studije (Univerzitet u Kanberi) o tome zbog čega su trudnice zaboravne? Buduća mama svesno i nesvesno stalno razmišlja o bebi, njenom zdravlju, boji očiju (pol danas više nije tajna), o tome kako će joj urediti sobu, koje bi ime bilo najlepše. Zbog toga trudnica zanemaruje sve oko sebe, pa i najmilije. Buduće tate, imajte razumevanja.

Šta se dešava sa vama?

Materica se toliko uvećala da menja centar ravnoteže, pa pored bolova u leđima imate i nespretan, gegajući hod. Većina trudnica povremeno ima osećaj nedostatka vazduha (beba pritiska dijafragmu). Zbog zadržavanja vode često se javljaju otoci (edemi) oko skočnog zgloba i stopala. Izbegavajte slanu hranu i duže stajanje.

Šta se dešava sa bebom?

Ovo je period kada bebica dobija na težini oko 150-200 grama nedeljno. Postaje „bucmasta“, dobija jastučiće na rukama i nogama. Na 4D ultrazvuku nije više žgoljava, sada stvarno liči na „pravu bebu“. Velika razlika u odnosu na prethodne ultrazvučne preglede kada je, po komentarima nekih roditelja, ona ličila na „vanzemaljca“, „kosturčić prekriven kožom“, uz zabrinuta pitanja „da li ima dovoljno hrane?“

Na kraju osmog meseca trudnoće mali čovek je dugačak oko 40 cm, a težak oko 1900 grama.

Šta bi trebalo uraditi u ovom periodu trudnoće?

Pored posete ginekologu, uz analizu krvne slike i urina, redovno merenje telesne težine i pritiska, sada je pravo vreme da se upišete u školu roditeljstva. Kao i u svakoj školi i ovde se nešto uči, ali i razvejava strah od nepoznatog.

Od stručnih osoba dobićete sve potrebne informacije koje vas zanimaju o trudnoći i porođaju, kao i o postupanju sa vašom bebom u prvim mesecima njenog života.

Naučićete kako da dišete za vreme porođaja i kako da se napinjete u periodu istiskivanja bebe, kada je vaša aktivnost od suštinske važnosti za uspešan završetak porođaja.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Foto: simmbarb/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare