Veze i odnosi

Upomoć, moj dečko je narcis: Ovo su sigurni znakovi da niste u zdravoj vezi

Narcistički poremećaj ličnosti je jedan od najčešćih poremećaja ličnosti. Lako se prepoznaje na početku veze. Narcisima može da pomogne samo profesionalac i to samo ako oni to žele.

Petak, 30.12.2016.

12:11

Izvor: B92

Upomoć, moj dečko je narcis: Ovo su sigurni znakovi da niste u zdravoj vezi
Foto: Thinkstock

Podeli:

Evo kako ćete prepoznati ukoliko vaš partner ima narcistički poremećaj ličnosti:

Ima naglašen osećaj da je on jako važna osoba

Ukoliko ste ga pitali da idete negde na odmor, a on vam odgovara da ne može jer će ceo posao propasti ukoliko on uzme odmor, onda ne gubiti vreme, imate posla sa narcisom. Narcisi su skloni da misle da će se ceo svet raspasti bez njih ili pak žele da vi mislite tako.

Oni se stalno hvale, od toga kako su najbolji na svom poslu, i kako niko njih ne može da zameni pa sve do toga da šta su sve kupili, sa kim su gde bili, šta su sve radili. Ukoliko vas partner nikada ne pita šta vi radite i kako je vama u životu, onda sada znate na čemu ste.

Ceo razgovor sa njima se svodi na njih. I jako su nestrpljivi, ukoliko kasnite, oni će se jako naljutiti.

Nema empatije prema vama ali ni prema drugima

Ukoliko ste vašem partner saopštili vest da vaš prijatelj boluje od raka, nije iznenađujuće da će vam narcis reći da vaš prijatelj nije za žaljenje jer je pušio i da se ovako opaka bolest i očekivala.

Oni koji boluju od narcističkog poremećaja ličnosti nemaju osećanja ni prema kome, i ne umeju da sakriju to. Narcisi omalovažavaju druge kako bi imali bolje mišljenje sebi. U njima leži osećaj inferiornosti, pa se zato i ponašaju dominantno i superiorno nad drugima.

Slabo samopoštovanje

Ukoliko vaš partner naglašava kako jako dobro izgleda, a da bi vi trebalo da smršate koji kilogram, eto još jednog znaka da je on narcis. Oni su skloni da stalno ističu koliko su lepi i kako dobro izgledaju za svoje godine. To je zato što narcissi imaju slabo samopoštovanje, pa time što ističu svoj lep izgled a vaš omalovažavaju sebi daju na značaju i poboljšavaju svoje slabo samopoštovanje.

Narcisi su obično vrlo šarmantni i poprilično inteligentni. U stanju su da vam obećaju da će skinuti sve zvezde sa neba za vas, oni znaju kako da pridobiju ljude da se zaljube u njih, a kasnije to koriste da neguju svoju bolest tako što će vas vređati kako bi oni ispali superiorni.

Onda kada odlučite da prekinete takvu vezu nemojte se iznenaditi ukoliko drugima pričaju da ste ih vi maltretirali psihički, to je tako tipično za narcise. Pričaće laži o vama samo kako bi oni ispali veći u očima drugih. Ali ne dajte da vas ova činjenica obeshrabri da ih ostavite i ne osuđujte ih, shvatite da su oni bolesni. Oni su sami sebi žrtva, i stvarno im je potrebna profesionalna pomoć.

Ne pokušavajte da ih menjate, to je gubljenje vremena, oni ne žele da se menjaju, način na koji možete da im pomognete jeste taj da im ukažete da im je pomoć potrebna. Ne ostajte u takvim vezama, tu nema budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.