Veze i odnosi

Brak bez seksa: Koliko je dovoljno? Poznat primer para u kom je ona devica 12 godina VIDEO

Među najtraženijim pojmovima na googlu, nalazi se "brak bez seksa". Procena je da 20 odsto bračnih parova godinama živi bez "onih stvari".

Subota, 27.04.2019.

11:32

Izvor: super zena

Brak bez seksa: Koliko je dovoljno? Poznat primer para u kom je ona devica 12 godina  VIDEO
Foto: Maridav / Depositphotos

Podeli:

"Dobar seks je 10 odsto uspešnosti braka, a loš seks je 90 odsto propasti braka. Ako je loš seks teško brak može da opstane", smatra psihijatar i seksolog Jovan Marić.

Loš seks podrazumeva da neko pati u tom odnosu, pojasnio je doktor Aleksandar Milošević.

Kod žena se mnogo lakše aktivira centar za brigu iz bilo kog razloga, pa onda ona ne može da se opusti.

"80 odsto ljudi ne zna seksualne fantazije svog partnera, neko se srami i ne priča, a posle seksa treba pohvaiti i reći šta bi još voleli da se dogodi sledeći put", savetuje Marić.

Urolog i seksolog Aleksandar Milošević navodi da ukoliko ne postoje seksualne potrebe u braku partneri treba da se zapitaju šta se dešava.

"Međutim, brak može da bude funkcionalan i bez kvantiteta u seksu. Ukoliko postoji privrženost i nežnost... nije penetracija simbol seksualne komunikacije".

Teško je odgovoriti na pitanje šta je normalno u seksualnosti, slažu se njih dvojica i podsećaju na slučaj para koji je proveo 12 godina u vezi, sedam u zabavljanju i pet u braku, a da je žena bila devica.

Taj par je na primer imao seksualnu komunikaciju, ali bez penetracije. Obratili su se lekarima, a nije poznato šta se dalje dešavalo.

U Srbiji ne postoji statistika na ovu temu, a u Americi je ispitano 26.000 parova i zaključeno da su 54 seksualna odnosa godišnje prosek, dok je kao brak bez seksa definisan onaj u kom se to dogodi deset puta godišnje.

Više o ovoj temi poslušajte u prilogu TV Prve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.