Veze i odnosi

Ovako se vodi ljubav u skladu sa Božjim zapovestima

Misionarski položaj nije jedini koji bi trebalo da upražnjavaju uzorni vernici. Naprotiv, mesta u raju ima i za one koji vole tzv. dogi ili bilo koju drugu seks pozu, piše u knjizi “Seks kakav niste poznavali (za supružnike koji ljube Boga)”.

Petak, 20.09.2019.

21:45

Izvor: super zena

Ovako se vodi ljubav u skladu sa Božjim zapovestima
Foto: depositphoto/IgorVetushko

Podeli:

Knjiga, koju je pre desetak godina napisao poljski katolički sveštenik, franjevac Ksawery Knotz, predstavlja svojevrsni priručnik za seks bez greha i griže savesti.

Žudnja ili požuda

“Mnogi misle da Katolička crkva svojim pravilima i strogim načelima oduzima od spontanosti i romantičnosti seksa. To je jako daleko od istine. Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovestima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovestima na ovomu području”, piše u predgovoru ove knjige.

Knjiga “Seks kakav niste poznavali” počinje sa nekoliko opštih poglavlja, koja se, između ostalog, bave tezom da telo nije samo prirodna, nego i duhovna pojava, pa prave razliku između žudnje i požude. Seks, kaže Knotz, ne mora da bude lišen “radosti, erotskih igrica, maštarija i supružnicima atraktivnih poza. Ne mora da bude ozbiljan kao crkvene pesme”. U svojim savetima bračnim parovima predlaže da paze na atmosferu u kojoj kreću u ljubavne poduhvate. “Valja se tada pobrinuti za odgovarajući veš, ulja za telo, mirise... Bračni čin tada može da bude posebno slavlje. Početak slavljenja bračnog susreta podrazumeva znakove nežnosti, poljupce, masiranje, erotsko milovanje”, objašnjava Knotz.

Kako da se dodirujete

Pravi razliku između onoga što naziva “dopuštenim i nedopuštenim milovanjima”. “Kada se supružnici upuštaju u milovanje sa željom ostvarenja potpunog polnog čina, onda je svako ponašanje (vrsta maženja, seksualni položaji), kojem je cilj pobuđivanje, dopušteno i sviđa se Bogu. Za vreme polnog odnosa supružnici mogu jedno drugome iskazivati ljubav na svaki način i ne moraju se stideti ni sustezati od bilo kakvog maženja i pobuđivanja supružnika”, kaže Knotz, upoređujući odabir poze za seks sa preferencijama u kuhinji: neko voli italijansku, neko kinesku, ali jedino važno je da su svi srećni, piše Jutarnji.

Zadatak uzornih katolika u braku je da se pobrinu da što češće praktikuju polni čin. Predigra je poželjna, a niste pogrešili ako u nju ubacite i nešto oralnog seksa, što je, čini se, česta dilema koju imaju bračni parovi koji žele da žive po pravilima Crkve. Stimulisanje spoljnih polnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvom ponašanju ne treba tražiti greh”, kaže Knotz.

Posebno poglavlje posvetio je i orgazmu. “Orgazam nije sve”, kaže, pa umesto orgazma kao najvažniji trenutak ističe “trenutak prodiranja u ženu”, koji predstavlja sjedinjenje. Postizanje orgazma, kaže, nije norma koja ocenjuje kakvoću komunikacije među osobama, a po njemu je takvo “razmišljanje posebno važno za žene, kod kojih doživljaj orgazma zavisi od brojnih činjenica: dobi (brojne mlade žene nepotrebno se brinu zbog njegovog izostanka ne znajući da žena dostiže polnu zrelost kasnije od muškarca), trenutnom zdravstvenom stanju, problemima na poslu ili u kući, odnosu sa mužem... Ne sme se zaboraviti kako neke žene za vreme polnog odnosa ne doživljavaju poseban užitak, ali su ipak srećne i iz intimnosti dobijaju puno radosti, osećaj sigurnosti, ljubavi”.

Ovaj franjevac na više mesta zauzima srednjovekovne savete i prikazuje seks kao nešto na šta ženu treba nagovarati. Kaže da kod muškarca izbacivanje semena “prati ‘automatsko’ zadovoljstvo”, dok, smatra, “kod žene prihvatanje polnog čina i rizika mogućeg začeća u brojnim slučajevima nije ‘automatski’ prirodno nagrađeno snažnim osećajem zadovoljstva. Žena se često na ljubavni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu, nego zbog lične potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vreme polnog čina nastoji da nagradi ženinu odanost, trud i rizik".

Gde je granica?

Korišćenjem kondoma “prekoračujemo granice ljudskog tela. "Supružnici se odlučuju da podignu veštačku barijeru između sebe”. Osim toga, kažu da se “u spermi nalaze hormoni koji stabilizuju žensku psihu, koji deluju antidepresivno, imaju uticaj na osećaj sreće, na buđenje energije i optimizma žene”, pa kondom po toj logici višestruko šteti. Kontracepcijska pilula, koju nazivaju pilulom smrti, još je veće zlo jer “može značajno da naruši zdravlje žene”. Ne toleriše se ni spirala.

Na piramidi greha visoko se kotira i takozvano prekoračivanje granica. “Granica je prekoračena na štetu veze kada supružnici počinju da koriste raznovrsne simulatore: prstenje koje produžuje erekciju, vaginalne kuglice, hemijska sredstva koja pojačavaju želju i slično. One imaju za cilj da veštački izazovu i pojačaju zadovoljstvo. Analni seks takođe se ne smatra normalnim polnim činom, ne učvršćuje vezu, a šteti i zdravlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare