Neizvesnost će uzeti danak: Advokati očekuju veći broj razvoda

Neki ljudi život u karantinu zbog koronavirusa doživljavaju kao praznični odmor, ali to nije obavezno tako, jer duže vreme zajedničkog boravka u zatvorenom prostoru može uticati na urušavanje ili prekid veza.

Veze i odnosi | Tanjug |, super zena |
Podeli
Foto: depositphotos, Wavebreakmedia
Foto: depositphotos, Wavebreakmedia

Ovo upozorenje je iznela prošle nedelje u britanskom parlamentu vodeća advokatica za brakorazvodne parnice u Britaniji, baronica Fiona Šekelton, piše CNBC.

Ona je navela da advokati u toj branši predviđaju verovatan rast stope razvoda usled samoizolacije.

Hardip Dilon, savetnik za porodično pravo, kaže da su nakon Božića, kada porodice uobičajeno provode veći deo vremena zajedno, britanske advokatske kancelarije zabeležile porast broja pretraga na internetu u segmentu "ja želim razvod" od neverovatnih 230 odsto.

"Sada se očekuje sličan trend u Velikoj Britaniji, posebno posle izveštaja iz Kine o povećanju broja parova koji žele da se raziđu nakon dugog perioda provedenog u karantinu zbog epidemije koronavirusa."

"Kao i tokom Božića, više vremena provedenog zajedno u samoizolaciji pojačava napetost u odnosima, pre svega tamo gde prroblemi već postoje", dodaje Dilon.

Neizvesnost na sve strane

Osećanje neizvesnosti u pogledu novca, radnog mesta i zdravlja koje stvara koronavirus, kako objašnjava, usložnjava odnose parova u samoizolaciji.

Isto kaže i Selma But, šefica za porodično pravo u jednoj advokatskoj kući, koja navodi da bi se ovaj period izolacije mogao pokazati kao vrlo težak za parove, s obzirom na to da se na vidiku ne nazire ukidanje naredbe o karantinu.

"Pohađanje škole, posao, susreti sa porodicom i prijateljima i druženje od suštinskog su značaja za mentalno i fizičko zdravlje. Dakle, ograničavanje tih sloboda, mada za dobrobit zemlje, nesumnjivo će imati dubok uticaj na porodice zatvorene u kućama", kaže ona.

Ajša Vardag, osnivač advokatske kancelarije specijalizovane za brakorazvodne parnice, napominje da je njena firma registrovala rast zahteva parova "koji jednostavno kažu da ne mogu da podnesu još jedan dan sa osobom koju više ne vole i koju, zatočeni s njom 24 sata sedam dana nedeljno, počinju čak i da mrze".

"Zatočenost u zatvorenom prostoru često može da postane ekspres lonac koji pod pritiskom samo čeka da eksplodira”, zaključila je Vardag.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 23 sledeca idi na stranu