Seks u doba korone: Preporučuju se odnosi samo sa stalnim partnerom

Istraživanje u Hrvatskoj pokazalo je da bi tek 33 odsto Hrvata primilo vakcinu protiv koronavirusa, a tokom njega, ljude su ispitivali i koliko su zbog ove pandemije promenili svoj seksualni život.

Veze i odnosi | super zena |
Podeli
Foto: Depositphotos /  ginasanders
Foto: Depositphotos / ginasanders

Jedan aspekt zdravstvenih preporuka za vreme pandemije u javnosti je naišao na mešovite reakcije, a odnosi se na preporuke vezane za seksualne aktivnosti u doba koronavirusa. Za razliku od nekih drugih zemalja, u Hrvatskoj zapravo nema strogih preporuka u ovom delu života, nego više načelne sugestije.

Naime, ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi putem semene i vaginalne tečnosti, ali budući da se radi o bliskom kontaktu s drugom osobom ako jedna osoba ima kovid 19, to drugu osobu dovodi u opasnost od zaraze.

Zbog toga se preporučuju odnosi samo sa stalnim partnerom, jer u tom slučaju ne postoji dodatni rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje i privremeni prekid aktivnosti u slučaju pojave bilo kakvih simptoma karakterističnih za kovid 19.

S ovim preporukama je dobro upoznata samo jedna petina građana, dok njih 41 odsto tvrdi da je samo čulo za njih, ali ne zna pojedinosti; 39 odsto građana nije čulo za preporuke. Više žena je dobro upoznato s preporukama, njih 25 odsto u odnosu na svega 15 odsto muškaraca.

Od građana koji su barem čuli za preporuke vezane za seksualno ponašanje, na pitanje pridržavaju li se epidemioloških preporuka u seksualnim aktivnostima, malo manje od trećine građana, 32 odsto odgovara potvrdno, dok većina, 68 odsto nije promenila svoje ponašanje.

Pozivamo vas da glasate u našoj anketi i pišete nam. Koliko je korona uticala i eventualno promenila vaš seksualni život i kako?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 22 sledeca idi na stranu