Veze i odnosi

Neke žene su spretnije od drugih: Sigurni znaci da vas neko zavodi

Jedan izraz lica identifikovan je kao najbolji dokaz zavođenja, bilo da ga neko "primenjuje" na vama ili ga vi primenjujete na drugima, a reč je o specifičnom zavodničkom osmehu koji se lako prepoznaje po četiri komponente.

Ponedeljak, 26.10.2020.

09:44

Izvor: super zena

Neke žene su spretnije od drugih: Sigurni znaci da vas neko zavodi
Foto: Depositphoto/stockasso

Podeli:

Pokušajte da zamislite koketni osmeh i šta vidite.

Prema novom istraživanju sa Univerziteta Kanzas, takozvani koketni osmeh mogao bi da bude univerzalno prepoznatljiv i delotvoran. U studiji su istraživači uspeli da odrede jedan određeni izraz lica koji se bukvalno tumači kao zavođenje, piše MBG.

Četiri odlike zavodljivog osmeha

Tim je svoje istraživanje temeljio na sistemu za kodiranje akcije lica, koji posmatra 23 različita pokreta lica i povezane emocije. Cilj je bio da se shvati koji znaci ukazuju na to da žena koketira, a koje izraze lica muškarci tumače kao koketirajuće.

Snimili su skoro 500 fotografija žena na kojima se izražavaju srećni, neutralni ili koketni izrazi lica, kodirali su sve te različite izraze pomoću programa FACS-a, a zatim su ih desetinama muškaraca dali na interpretaciju.

Istraživači su identifikovali četiri faktora koji čine koketni izraz očiglednim:

* glava okrenuta na jednu stranu,
* brada se lagano nagnula prema dole,
* lagani osmeh,
* oči usmerene pravo prema meti zavođenja.

Neke žene su efikasnije od drugih napravile ovaj koketni izraz lica, primetili su istraživači, a neki muškarci su to bolje prepoznali. Sveukupno, istraživači su ovu kombinaciju odlika opisali kao "vrlo prepoznatljiv koketni izraz".

"Otkrili smo da je većina muškaraca uspela da prepozna određeni ženski izraz lica kao koketiranje. Ima jedinstvenu morfologiju i razlikuje se od izraza koji imaju slične odlike poput 'običnog osmeha', koji se ne prepoznaje kao flert", rekao je u saopštenju koautor studije i profesor psihologije dr Omri Gilat.

Važno je da koketni izgled nije nužno uključivao tzv. Dušeneov osmeh, tip osmeha koji se vidi u vašim očima i za koji se zna da je autentičniji.

Delotvornost koketnog osmeha na muškarce

Jednom kada su identifikovali ove faktore, tim je izvršio dodatno istraživanje o efektima ovog koketnog osmeha. Muškarci koji su videli ovaj određeni izraz više su se prilagodili rečima povezanim sa seksom, što sugeriše da je to ne samo prepoznatljiv zavodnički izgled, već je i delotvoran u navođenju ljudi na razmišljanje o seksu.

"Prvi put ne samo da smo mogli da izolujemo i identifikujemo izraze koji predstavljaju koketiranje, već smo uspeli da otkrijemo i njihovu funkciju, aktiviranje asocijacije povezane sa vezama i seksom", napominje Gilat, dodajući da takav osmeh mogu da primenjuju i muškarci.

Neverbalni govor tela je važna stvar. Ne samo da sada znamo da postoji gotovo univerzalni izraz koketiranja, već znamo i da deluje. Dakle, kad sledeći put budete koketirali sa nekim, razmislite o vrsti osmeha koji mu ili njoj šaljete. Možda biste hteli da se odreknete prijateljskog osmeha i odlučite se za koketni smešak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.