Veze i odnosi

Prevare i vanbračna deca: Kraljica Elizabeta i princ Filip proslavili 73. godišnjicu braka FOTO

Kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip su u slavljeničkom raspoloženju, jer danas slave 73. godišnjicu braka.

Petak, 20.11.2020.

15:34

Izvor: vecernji.hr, super zena

Prevare i vanbračna deca: Kraljica Elizabeta i princ Filip proslavili 73. godišnjicu braka FOTO
Foto: GettyImages/Stuart C. Wilson/Stringer

Podeli:

Najdugovečniji slavni par na svetu godišnjicu ljubavi obeležio je fotografijom na kojoj poziraju u dvorcu Vindzor pregledajući čestitke koje su im poslali obožavatelji, ali i one koje su napravili princ Džordž, princeza Šarlota i princ Luis.

Njihova ljubavna priča počela je kada je kraljica imala 13, a princ Filip 18 godina. Bilo je to u julu 1939. godine, a nakon susreta odmah su počeli da razmenjuju pisma. Četiri godine kasnije Filip je bio pratnja Elizabeti na božićnoj proslavi u dvorcu Vindzor, a iako su već tada nameravali da krunišu svoju ljubav, Elizabetin otac kralj Džordž VI to nije dopustio. Tek 1947. godine, kada je Elizabeta napunila 21 godinu, kralj je dao dozvolu Filipu da zaprosi Elizabetu. To je učinio u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao za svoju odabranicu. Bračne zavete razmenili su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Za vođenje ceremonije venčanja bili su zaduženi nadbiskupi Džefri Fišer i Kiril Garbet, a ceremoniju je snimao i prenosio Radio BBC za 200 miliona slušalaca širom sveta. Filip je na dan venčanja dobio titule vojvode od Edinburga, grofa Merioneta i barona Grinviča i postao je zvanični stanovnik Velike Britanije. Sa brojnim zvanicama slavili su uz voćnu svadbenu tortu koja je bila na četiri sprata i visoka 2,7 metara i bila teška oko 200 kilograma. Tada nisu ni slutili da će Elizabeta pet godina kasnije postati kraljica Elizabeta II.

Iako su Elizabeta i Filip u drugom i trećem kolenu rođaci po dve linije kao potomci kraljice Viktorije i princa Alberta, odnosno danskog kralja Kristijana IX i Luize od Hese-Kasela, to im nikada nije predstavljalo problem, ali njihov odnos narušile su brojne Filipove afere koje su razotkrivene i u knjizi "Moj suprug i ja: 70 godina kraljevskog braka" autorke Ingrid Sevard. Poznato je koliko je kraljica oštra i stroga prema članovima porodice koji švrljaju i varaju svoje supružnike, ali to pravilo očigledno je teško primenjivala i u svom braku, jer knjiga navodi da je princ Fillip bio poprilično neveran i to odmah na početku braka. Prve glasine o njegovim aferama spominju se još 1948. u periodu kad je kraljica bila trudna. Tada je, navodno, imao aferu sa glumicom Pat Kirkvud, ali pre smrti glumica je demantovala ove navode.

Mnogo se pričalo i o njegovoj romansi s dugogodišnjom prijateljicom Helenom Kordet. Tvrdnje da su ta šuškanja poprilično istinita dodatno je potkrepila činjenica da Helena nikada nije otkrila ko je otac njeno dvoje dece. Među ljubavnicama navode se i TV voditeljka Kejti Bojl, pa Suzan Barantes, mama Sara Ferguson koja je bila u braku s njegovim sinom Endruom.

U knjizi Sevard opisuje lude zabave 1956. godine na kojima je princ bio glavna zvanica i voleo je da se zabavlja i iz tog vremena datiraju njegove afere. Tada su porodičnim portretima na kojima su nasmešeni sa decom pokušali da demantuju te glasine, a izvori bliski kraljevskoj porodici kažu da je kraljica bila vrlo dobro upoznata sa suprugovim aferama i da se na kraju jednostavno pomirila s tim da je neveran i da je često govorila da je to ionako osobina većine muškaraca.

Uprkos svim nevoljama, jedno od drugoga nisu nikada odustali, a njihovu dugovečnu ljubav biće teško nadmašiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.