Veze i odnosi

"Parazitski samci": Zašto u Japanu pada interes za seksom čak i među mladima?

Ljubav i seks u Japanu izgledaju kao živa muka, u vreme kad broj novorođenih strmoglavo pada, a broj samaca uporno raste.

Utorak, 01.12.2020.

08:40

Izvor: super zena

Ilustracija/Foto: depositphoto/ AndrewLozovyi

Podeli:

Mariko je zabrinuta za seksualni život svoje prijateljice.

"Ona želi dete, ali ona i njen suprug nemaju seksualne odnose", kaže 44-godišnjakinja.

"Muž voli videoigrice i hranu, ali nije zainteresiran za seks", prenosi Mariko ono što joj je rekla prijateljica Joko.

Ni Mariko nema seksualnog partnera, iako je dugo želela da ima supruga i dete. Ona i Joko nisu jedine s takvim problemima u Japanu gde je sve manje romantičnih veza, a stanovništvo stari brže nego u ijednoj drugoj industrijskoj zemlji u svetu.

*ALT

"Oko 25 posto današnje mladeži u Japanu verovatno će ostati samci i nevenčani celog života", rekao je profesor Masahiro Jamada sa Univerziteta Čuo.

On je svojevremeno upotrebio izraz "parazitski samci" kako bi opisao odraslo stanovništvo koje nije u braku i živi s roditeljima o njihovom trošku.

Udeo samaca u stanovništvu dramatično je porastao poslednjih 30 godina. Rezultat toga je nacija s neslavnom reputacijom slobodnih osoba koje ne upražnjavaju.

Istraživanje Univerziteta u Tokiju pokazalo je da su svaka četvrta žena i svaki treći muškarac u kasnim 30-im godinama samci. Polovina njih nije bila zainteresovana za heteroseksualne odnose, pokazalo je istraživanje, prenosi Index.

Japanski mediji redovno izveštavaju o porastu nevinosti i navodnom padu interesa za seksualne odnose i veze među mladima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.