Balašević o svojoj Oliveri: "Raspored mladeža na njenim leđima pokazao u koje zvezde da se zagledam"

Slavni kantautor Đorđe Balašević preminuo je juče u 67. godini, a jedna od najlepših pesama koju je napisao - "Provincijalka", posvećena je, kao i mnoge, njegovoj supruzi Oliveri Olji Balašević.

Veze i odnosi | super zena |
Podeli
Foto: e-stock
Foto: e-stock

O smrti Balaševića izveštava i "Vašington post"

Zagreb i Sarajevo se opraštaju od Balaševića: "Samo da rata ne bude" VIDEO/FOTO

U vreme dok je Olivera Balašević studirala i živela u domu, Đole je pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili. Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, i danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je najlepša ljubavna priča.

Balašević je ludo voleo Oliveru, sa kojom je bio četiri decenije u braku

"Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu", rekla je Olja Balašvić u jednom intervjuu.

Saznajemo: Na dan sahrane Đorđa Balaševića Dan žalosti u Novom Sadu

Oproštaj od Panonskog mornara: U Novom Sadu suze, sveće i bele hrizanteme, baš kao u pesmi VIDEO/FOTO

Preminuo Đorđe Balašević

Balašević: "Još uvek mi preostaje sasvim dovoljno boljih godina"

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pesmu "Provincijalka".

"On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala", rekla je jednom prilikom Olivera.

Biljana Krstić u šoku zbog Balaševića: "Otišao je moj kum"

"Napiši mi pesmu, molila je, i nisam znao da li ću umeti. Voleo sam je tako lako, a tako sam teško to znao da pokažem. A onda, odjednom, raspored mladeža na njenim leđima, kao tajna mapa pokazao mi je u koje zvezde treba da se zagledam. I tako, eto ti pesma, ludo jedna - deo je stihova pesme "Provincijalka", koja se od sinoć u velikom broju deli društvenim mrežama.

U vreme dok je Olivera studirala i živela u domu Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

"To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: “Šta ti zavlačiš onu devojku”, a bilo je i raznih scena", otkrio je svojevremeno Balašević.

Balašević je, podsetimo, pre četiri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Imao je kovid 19 i bio je u lošem stanju. Lekari su preduzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije dolazilo. Juče popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Lekari su dva i po sata pokušavali da ga vrate u život. Nažalost, bezuspešno. Višesatni napori lekara KCV, na žalost, nisu urodili plodom i Balašević je preminuo juče, tri meseca pre 68. rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 23 sledeca idi na stranu