Veze i odnosi

Pet grešaka koje sam napravila kao (bivša) žena

Kada smo se razveli, posle 10 godina braka, bilo mi je lako. Krivila sam njega za sve. S vremenom, stvari su dobile novu boju.

Nedelja, 07.03.2021.

19:07

Izvor: super zena

Pet grešaka koje sam napravila kao (bivša) žena
Foto: Profimedia

Podeli:

"Upoznali smo se kada sam imala 25. godina, venčali dve godine posle. Bio je ljubav mog života, stvarno smo se puno voleli. Dobili smo dvoje dece. Razveli smo se posle 10 godina braka, preko noći. On je bio taj koji je napustio mene i decu. I pre toga, radio je puno, sve manje je bio kod kuće, izbegavao je sve bitne stvari. Mislila sam dugo da je on kriv za sve. Pogrešila sam", priča Marija S (39).

Kada su se razveli, svi prijatelji su bili na njenoj strani. I njegovi prijatelji, zajednički kumovi, roditelji. Posle mnogo suza, priče sa prijateljicama, krenula je na terapiju zbog potrebe da razgovara sa nekim, da prebrodi razvod što bolje, kako bi zbog dece bila srećna i nasmejana mama.

- Slika koju sam ja imala u glavi bila je slika ona nežne, vedre i nesebične devojke, kakva sam bila. Nisam videla svoju promenu kroz godine braka. Na kraju, shvatila sam da krivica nije bila samo njegova. Sad znam šta je pokvarilo moj brak. Možda će i nekim devojkama ovo poslužiti kao vodič za budućnost, kao saveti da ne pogreše u istom - kaže ona.

1. Zapostavila sam i sebe i njega

Da, nisam ni ja više bila ta nežna, slatka devojka koju je zavoleo. Jedno dete, drugo, ozbiljnost, odgovornost, briga, posao - promenilo me je. Postajala sam preozbiljna, umorna, nisam se više sređivala, stalno sam nekud žurila. Kada sam se sada pogledala u ogledalo, nisam mogla da vidim tu slatku i nežnu devojku više. Sređujte se, budite ono što ste bile kad ste bile mlade! Ne, ne zbog dečka, muža, partnera, radite to zbog sebe. I kad ste umorne, i kad vam nije ni do čega, setite se mlade sebe i šta ste volele. I ostanite to i sa 30, 35, 40. godina. Nemojte da izgubite sebe.

2. Deca su bila na prvom mestu

Volim ih najviše na svetu. I to je tako lako. Ali, da, moj suprug je pao na treće mesto, nije bio ni u ravni sa decom. Premalo pažnje je dobijao od mene. Kada god bi se u braku pojavili sitniji problemi, ja bih svu pažnju posvećivala deci. Kada je brak počeo da liči na posao, ja bih se okretala deci. Kada su bili mali, noći sam provodila sa decom u krevetu, spavajući sa njima. Pričala sam da je to zbog njegovog hrkanja, umora zbog posla, čitanja bajki, priča za laku noć. Ali, i meni je prijao odmor od njega. I htela sam svaki minut da provodim sa decom. Sve manje smo imali one lepe večeri kao na početku braka.

3. Nipodaštavala sam ga

Sećam se da nisam imala vremena za njega. Imala sam prijateljice koje su mi govorile da ostavim decu kod bake i da otputujem sa njim nekud, da imamo naš vikend bar. Nisam htela. Ni da pomislim. Zvučalo mi je kao da na silu treba sad da odem sa nekim nepoznatim, da decu ostavim. Pokušavao je da deli sa mnom priče o svom poslu, ambiciji, problemima. Nije mi bilo zanimljivo. Nisam ni slušala često šta priča. Izašla sam ja iz njegovog života, sada shvatam.

4. Kritikovala sam ga previše

U braku treba biti iskren ali reči znaju da bole. Kritikovala sam stvari koje radi, što ne izbaci đubre na vreme, kada sam ja to zamislila, što nije u velikoj nabavci kupio baš to što sam ja zamislila. Ni seks sa njim mi više nije bio dobar. Kao da sam ušla u neku superiornu ulogu, u kojoj je on bio pomoćni radnik meni i deci. Da, svesna sam sada. Isključila sam ga iz mog života, bio mi je samo pomoćnik. Posle je on isključio mene.

5. Nisam se ni svađala na pravi način

Kad god je pokušao da razgovara i kaže nešto što mu smeta, ja bih saslušala i prećutala. Da održim mir u kući. U stvari, nije me zanimalo. A u sebi sam osećala bes od svega, od toga što mi ne pomaže dovoljno, što sam umorna i preopterećena. Nisam umela da kažem, mislila sam da sve to moram ja da radim. A on nije umeo da pomogne na način koji sam priželjkivala. Sve mi je postalo opterećenje, čak i rasprave sa njim.

"I eto, to su moji saveti. Razvedena sam već dve godine, i polako dolazim k sebi, vraćam i ja onu staru sebe, koju sam negde izgubila. Ljuta sam i dalje što nas je onako napustio, ali svesna sam da sam i ja grešila. Možda nekome pomognem", završava Marija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.