Loši obrasci ponašanja koji uništavaju vezu

Četiri najštetnija obrasca ponašanja u vezama su često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prevara kao i problemi sa pravilima, kaže psihološkinja dr Grande.

Veze i odnosi | 24sata.hr |, super zena |
Podeli
Foto: Shutterstock/New Africa
Foto: Shutterstock/New Africa

Koncept toksične ličnosti nije lako objasniti, no postoji niz ponašanja koja postaju štetna za partnerski odnos pogotovo ako se često ponavljaju, piše psihološknja dr Dajen Grande, na portalu "Psychology Today". Piše kako su četiri najštetnija obrasca ponašanja u vezama često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prevara i problemi sa pravilima.

"To nije sveobuhvatan popis štetnih navika, već opis onih najozbiljnijih, kod kojih, nakon što ih uočite, treba da podignete crvenu zastavicu kako biste izbegli nevolje u vezi", ističe autorka.

Evo kako opisuje ove navike.

1. Učestalo agresivno ponašanje

Sigurno ste bili svedoci agresivnog ponašanja mnogo puta. Ovo je verovatno najočigledniji i istovremeno najopasniji znak toksične ličnosti. Život sa besnom osobom čini svakodnevni život nepredvidljivim, vrlo stresnim i verovatno fizički nesigurnim.

Iako agresija možda neće da bude usmerena na partnera na početku veze, u nekom trenutku će verovatno postati usmerena na partnera. Ova prekretnica se često dešava nakon što preuzmete obavezu i postane vam teže da se razdvojite.

Često čujete za besna osećanja koja su nesrazmerna događaju koji ih je pokrenuo. Slušanje besnih osećanja druge osobe može da postane vrlo stresno, naročito ako se to dešava gotovo svakodnevno.

Vaš partner redovno završava rasprave pretnjama da će da ode ili se emocionalno povlači bez želje da kasnije razgovara o tom pitanju. Ili dozvoljava da se svađa nastavi danima, bez spremnosti da se sukob reši. To su znaci loše sposobnosti regulisanja sopstvenih osećanja, što je kritična veština za konstruktivno rešavanje sukoba.

Ako se često osećate kao da hodate po ljusci jaja, plašite se ljute reakcije na neki vaš komentar koji ne bi trebalo da izazove takvu reakciju, ta nelagodnost dovodi do nedostatka istinskih interakcija. Jednostavno, uzdržaćete se od toga da biste sprečili besni ispad.

Vaš partner možda stalno iznosi nove optužbe da mu uništava život ili vas krivi za svoje probleme. Ne dozvolite to, jer svaka osoba mora preuzeti odgovornost za svoje životne izbore.

Foto: Shutterstock/Roman Kosolapov
Foto: Shutterstock/Roman Kosolapov

2. Nedostatak empatije ili kajanja

Vaš partner retko može da podeli tugu kada doživite razočaranje ili gubitak. Na primer, možda neće moći da prepoznaju vašu tugu kada izgubite voljenu osobu. On nije u stanju da razume vaše stanovište kada se ne slažete... To se naziva kognitivna empatija i predstavlja sposobnost razumevanja kako se neko pored nas oseća u određenoj situaciji, koja vašem partneru nedostaje.

Vaš partner možda neće moći da se izvini i pokaže žaljenje kad vas njegovi postupci uznemire, bez obzira da li su naneli štetu. Ne pokazuju osećaj krivice kada su očigledno naneli štetu vama ili drugima. Potpuni je nedostatak sposobnosti pokajanja ili osećaja krivice, što je ozbiljan znak otrovne ličnosti.

3. Manipulacija i prevara


Vaš partner vas često obmanjuje, bilo otvorenim lažima bilo suptilnim iskrivljavanjem istine. U osnovi komunicira površno, iskrivljujući činjenice, često u vašu korist, ostavljajući vas da preispitujete svoja osećanja. Ovo ponašanje uništava vaše poverenje u drugu osobu i čak može da vas natera da preispitate svoj razum.

4. Problemi sa pravilima

Vaš partner zahteva da se sve radi na način koji on ili ona smatra prihvatljivim i ne poštuje vaše želje. Često se dešava da razviju previše kontrolno i perfekcionističko ponašanje, koje je usmereno na drugog. To je posebno štetno kada su uvereni da sve treba da se radi u skladu sa njihovim uverenjima i standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 23 sledeca idi na stranu