Stari Grci identifikovali su 8 vrsta ljubavi i svaka je bitna

Svaku vrstu ljubavi treba negovati i održavati. Ni jedna nije važnija od druge.

Veze i odnosi | 24sata.hr |, super zena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. Eros - seksualna ljubav

Ta se ljubav manifestuje kroz naklonost, dodir i seks. Strastvena je i intenzivna te pobuđuje romantična osećanja i seksualnost. Ona je nepredvidljiva te je ujedno i jedna od najtežih vrsta ljubavi koju treba održavati. Strast može s vremenom da nestane i zato je uvek treba održavati.

2. Porodična ljubav

Istina je da, ako želite da stvorite vezu koja traje, svog partnera treba da vidite kao deo svoje porodice. Ovde je reč o odanosti, sličnosti i poverenju. To je najsporija vrsta ljubavi za izgradnju, ali kad se jednom izgradi, ne može se lako prekinuti.

3. Philia - prijateljstvo

U modernom svetu prijateljstvo i romantična ljubav često su povezani. Ali za antičke Grke, Filija se u stvari cenila više od Erosa. U prijateljstvu je vrlo bitna jednakost.

4. Agape - Nesebična ili univerzalna ljubav

Univerzalna ljubav ne znači voleti svake sekunde dana, bez obzira na sve. Ona više znači voleti partnera bez koristi, odnosno voleti a da ne tražite ništa zauzvrat. Ako u ljubavi postavljate uslove ili očekujete rezultat, onda vaša univerzalna ljubav ne postoji.

5. Manija - Opsednutost

Opsednutost može biti i od koristi i od štete u svakoj vezi. Na primer, ako postanete ljubomorni kad vidite svog partnera kako razgovara s privlačnom osobom, to može biti dobra stvar: podsetiće vas na snažna osećanja koja imate prema toj drugoj osobi i koliko ćete daleko ići kako biste zaštitili vašu vezu. Bitno je da opsesivnu ljubav držite pod kontrolom.

6. Pragma - Trajna ljubav

Izgraditi trajnu ljubav znači pokazivati ​​partneru ljubav i naklonost, bez obzira na sve. Da li biste zavoleli svog partnera samo ako izgleda na određeni način, ponaša se na određeni način ili ako radi stvari koje ste tražili od njega? Ako je tako, morate promeniti svoj stav ili naći novog partnera.

7. Philautia - Ljubav prema sebi

Mnogi vole sebe i ta ljubav je potpuno odvojena od njihovog romantičnog života. Ako se ne volite, kako ćete voleti nekog drugog? Nedostatak ljubavi prema samom sebi je ono što stvara probleme u mnogim odnosima.

8. Ludus - Razigrana ljubav

Ovo je ljubav mladih i predstavlja uzbuđenje i pruža osećaj užitka kada ste zajedno. Ovo je momenat kada se smejete zajedno, kada partner čini da se smejete i ispunjava vas na taj način, kada sa partnerom imate osećaj kao da se dvoje dece igraju, bez pravila i ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 20 sledeca idi na stranu