Veze i odnosi

Od mita do istine: Boni i Klajd

"Najdraži, kada te konačno puste da izađeš, želim da počneš da radiš..., nemoj više da ulaziš u neprilike. Kada budeš bio čist i više ne budeš morao da se kriješ, možemo izlaziti da se malo zabavimo.“

Nedelja, 23.05.2021.

08:55

Izvor: super zena

Od mita do istine: Boni i Klajd
Foto: Profimedia

Podeli:

Ovako je dvadesetogodišnja Boni Parker iz Teksasa 1930. pisala svom momku, robijašu, Klajdu Berouu, čeznući da se skrase. Ali, postali su najslavniji razbojnički ljubavni par kriminalaca, Boni i Klajd, lopovi, pljačkaši, hladnokrvne ubice, sramota za policiju i vruća vest za američku štampu u turobno doba Velike depresije.

Iako je mit o Boni i Klajdu odavno prešao granice Amerike, tek pre nekoliko godina prvi put su objavljene pesme Boni Parker, kao i njena prepiska sa Klajdom. Izdavači knjige „Traže se ljubavnici, ljubavna pisma Boni i Klajda“ objasnili su da su pred čitaocima melanholična poezija i sentimentalna pisma.

Sreli su se u kući zajedničke prijateljice. Odmah su znali da žele da budu zajedno. Klajd se našao iza rešetaka samo mesec dana kasnije. Dok je bio u zatvoru, sve vreme su jedno drugom pisali koliko se vole i u pismima je pokazao nežnu stranu. Klajd je u zatvoru postajao grubijan bez šanse za popravni. Sam sebi je isekao dva prsta da bi izbegao teške fizičke poslove. Kada se našao na slobodi, otišao je po Boni i više se nikada nisu razdvajali.

*ALT

Njihovu ljubavnu priču ovekovečio je 1967. film „Boni i Klajd“ sa Fej Danavej i Vorenom Bitijem. Mit je već stvoren, ali ni ovaj mit nije u najbližem srodstvu sa istinom.

Zajedno su krali, pucali na policiju, bežali od zakona. Štampa ih je pratila. Amerikanci, izmučeni teškom recesijom, bez posla i nade, voleli su da čitaju kako dvoje zaljubljenih mladih ljudi pljačkaju omrznute bankare. Boni i Klajd kao da su se svetili za milione siromašnih Amerikanaca. Ali, jesu li stvarno bili tako opaki?

Pre nekoliko godina, u Americi su se pojavile knjige sa novim detaljima o sudbini zaljubljenih odmetnika. Pojedini autori tvrde da su mediji napravili od Boni i Klajda majstore obračuna, dok je u stvarnosti bilo teže naći dve veće šeprtlje i dva nesposobnjakovića od njih dvoje.

U knjizi „Tonuti zajedno, istinita, neispričana priča o Boni i Klajdu“ Džef Gvin tvrdi da su oni pljačkali na sitno, prodavnice, benzinske pumpe i poneku banku. Nesposobni za pametan plan, otvarali su vatru u panici, ubivši zvanično 14 ljudi.

Mnogi zločini i vrline su im pridodati, samo je, slažu se svi istraživači Boni i Klajda, njihova ljubav stvarno gorela do kraja. Uvek su bili zajedno.

Zanimljiva je činjenica da nikad zapravo nisu uspeli da se domognu neke veće sume novca. Boni je bila devojka iz sirotinjske četvrti, koja je sanjala o ogromnim količinama novca, automobilima i dobrom životu. Klajd je bio sitni kriminalac, koji je zaglavio u zatvoru zbog prestupa, te je pušten uprkos svom neuspelom pokušaju da pobegne. Nakon toga je krao, pljačkao omrznute bankare i čak počeo da ubija.

Uprkos svim izmišljenim sposobnostima i vrlinama, njihova ljubav je opstala do kraja. 23. maja 1934. policija ih je osula paljbom 150 metaka tokom zasede u Luizijani 1934. godine. Ostali su mrtvi u automobilu, zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.