Veze i odnosi

Stručnjaci savetuju: Kako se nositi sa odbijanjem

Odbijanje može da bude veoma neprijatno, ali postoje saveti kako da što bezbolnije prebrodite krizu.

Subota, 29.05.2021.

13:39

Izvor: super zena

Stručnjaci savetuju: Kako se nositi sa odbijanjem
Foto: shutterstock/Syda Productions

Podeli:

Svakako posle saznanja da ste odbijeni, sledi težak period, ali postoji saveti kako lakše da prebrodite ovu krizu.

Bez uvreda

"Najgora stvar koju možete da uradite kada ste odbijeni je da uvredite osobu koja vas je odbila. To ne znači da imate pravo da se ponašate krajnje nepristojno. Odbijanje prihvatite sa dostojanstvom i trudite se da što više naučite iz tog iskustva", kaže bračni terapeut Mišelen Vasil.

Ne shvatajte lično

"Kada nas neko odbije to doživljavamo vrlo lično, međutim to uglavnom ima veze sa mnogim drugim faktorima: možda osoba koja nas je odbila još nije spremna za novu vezu ili je i sama bila suočena sa sličnom situacijom", kaže psihološkinja Helen Odeski.

Ona je dodala da je dobro da sagledate situaciju iz pozicije druge strane: "Prihvatanje tih stvari lično u pravilu vodi ka tome da počnete sebe u potpunosti da krivite za situaciju koja je ipak dvostrana. Bolja opcija je da sagledate čitavu situaciju iz perspektive druge strane i uverite sebe da ova kombinacija ipak nije dobro rešenje", kaže Odeski.

Preispitajte sebe

Negativne emozije su u slučajevima odbijanja krajnje normalne: "U većini slučajeva, odbijanje nema nikakve veze sa vama, već jednostavno vi niste ono što druga strana želi od emotivnog partnera. To što taj neko vas ne pronalazi kao odgovarajućeg partnera, nikako ne treba da znači da je nešto fundamentalno loše sa vama. S druge strane, bilo bi poželjno da iskreno preispitate sebe i unesete neke promene u svoj život koje će vas učiniti boljim partnerom", istakao je psiholog Devon Berkhejsir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.