Veze i odnosi

Muškarci koji zarađuju manje od žena varaju čak pet puta češće

Kada muškarac zarađuje manje od žene, to dovodi u pitanje tradicionalni pojam muškarca kao glave kuće i ugrožava njegov identitet.

Četvrtak, 22.07.2021.

14:24

Izvor: super zena

Muškarci koji zarađuju manje od žena varaju čak pet puta češće
Foto: Profimedia

Podeli:

Prema istraživanju portala YouGov, svaka peta osoba prevarila je bar jednog partnera, a čini se da oni koji varaju imaju i neke zajedničke osobine. Tako je ovo istraživanje, koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja, pokazala da što je muškarac ekonomski zavisniji od žene, verovatnije je da će je prevariti.

Autorka studije, docentkinja sociologije na Univeritetu Konektikat dr Kristin Munš ispitala je 1.000 muškaraca i 1.500 žena u braku ili koji žive s partnerom, u uzrastu od 18 do 28 godina, i otkrila da muškarci koji u potpunosti zavise od prihoda partnerke varaju pet puta češće nego muškarci koji jednako kao žene doprinose kućnom budžetu.

Studija je pokazala i da muškarci koji zarađuju znatno više od žena varaju više od proseka.

"Zarađivanje manje novca od žene sigurno može ugroziti polni identitet muškaraca, dovodeći u pitanje tradicionalni pojam muškarca kao hranioca porodice", rekla je Kristin Munš, a s druge strane spektra su, dodaje, muškarci koji zarađuju mnogo više od svojih partnerki i rade poslove na kojima imaju više mogućnosti da varaju (npr. zbog dugog radnog vremena, putovanja i većih prihoda zbog kojih je varanje lakše prikriti).

S druge strane, žene koje finansijski zavise od svojih partnera, pokazuje studija, ne varaju više od drugih žena.

"Čini se da ekonomska zavisnost za žene ima suprotan učinak: što su zavisnije od partnera, manja je verovatnoća da će se upustiti u neveru", objasnila je Kristin Munš za "Best lajf".

Prema studiji, žene koje su u potpunosti zavisile od prihoda partnera varaju čak 50 posto manje od žena koje zarađuju jednako kao njihovi partneri .

"Ovo pokazuje da ženama manja primanja nisu pretnja, to im je nešto što je uobičajeno", rekla je Kristin Munš i dodala da ekonomski zavisne žene ređe uopšte dolaze u priliku da prevare svoje partnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.