Veze i odnosi

40 godina od venčanja veka: Gledali su ga milioni, među njima i prinčeva prava ljubav

Milioni ljudi širom sveta na današnji dan pre 40 godina bili su ispred malih ekrana. Bio je to događaj veka - britanski prestolonaslednik Čarls, princ od Velsa, venčao se s prelepom 20-godišnjom aristokratkinjom ledi Dajanom Spenser, čija je lepota osvojila celu Veliku Britaniju, ali i svet

Četvrtak, 29.07.2021.

14:25

Izvor: index.hr

40 godina od venčanja veka: Gledali su ga milioni, među njima i prinčeva prava ljubav
Foto: epa

Podeli:

Venčanica ledi Dajane, njeni frizura, osmeh, tijara i mladoženja bili su nedosanjani san milionima devojaka širom planete. Par je delovao neverovatno zaljubljeno, a njihov poljubac na balkonu Bakingemske palate postao je istorijski trenutak.

Niko nije naslutio da će nekoliko godina nakon najglamuroznijeg događaja uslediti katastrofa.

O venčanju princeze Dajane i princa Čarlsa piše se i govori već 40 godina. Mnogi novinari i poštovaoci kraljevske porodice tvrde da je nemoguće da se ponovi takav događaj i da nijedna kraljevska žena ne može da ponovi popularnost princeze Dajane.

Međutim, stvarnost je bila sve osim bajke.

Nekoliko godina kasnije postalo je jasno da princ nikada nije završio svoju vezu s Kamilom Parker, koja je sedela među gostima na kraljevskom venčanju. Za njihovu vezu je princeza Dajana saznala nekoliko dana pre venčanja, a novinarima je kasnije priznala da se tog dana osećala kao "jagnje pred klanje".

Dajana je priznala da je ulazeći u crkvu među gostima pogledom tražila Kamilu.

Princ i princeza iz bajke razdvojili su se deset godina nakon venčanja, nakon brojnih medijskih skandala zbog obostranih prevara u braku. Princ Čarls je javno priznao da je varao svoju suprugu, a uskoro se saznalo da je princeza uzvratila istom merom.

Kraljevska porodica je 1992. godine objavila da će se Dajana i Čarls razići, ali da će ostati u braku i izvršavati kraljevske dužnosti.

Ipak, četiri godine kasnije, nakon intervjua princeze Dajane koji je dala Martinu Baširu, kraljica im je naredila da se i službeno razvedu.

Razvod je završen u leto 1996. godine, a princeza Dajana je izgubila titulu kraljevskog visočanstva, kao i brojne beneficije koje idu s kraljevskim statusom.

Godinu dana kasnije poginula je u katastrofalnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu. Čarls se 2005. godine oženio Kamilom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare