Veze i odnosi

Afričko venčanje decenije: Hoteli sa 5 zvezdica prepuni, gostima poklanjali telefone

U Nigeriji je nedavno održano venčanje godine. Kada se zna da se jedini preživeli sin predsednika Muhameda Buharija oženio ćerkom jednog od najistaknutijih verskih vođa u zemlji, mnogima je jasno o čemu je reč.

Utorak, 31.08.2021.

15:38

Izvor: Jutarnji.hr

Afričko venčanje decenije: Hoteli sa 5 zvezdica prepuni, gostima poklanjali telefone
Foto: shutterstock/LightField Studios

Podeli:

Hiljade gostiju je na venčanje stiglo privatnim avionima u Abudžu, glavni grad Nigerije. Zauzeli su sobe u svim hotelima sa pet zvezdica u prestonici i okolini, a meštani kažu da je avio saobraćaj bio izuzetno gust jer su gosti iz mnogih zapadnoafričkih zemalja stigli privatnim avionima, piše Dejli mejl.

Nevesta Zahra Ado Baiero (19) i mladoženja Jusuf Buhari (27) upoznali su se na Univerzitetu Surei u Velikoj Britaniji. Mlada je nosila tradicionalnu haljinu u roze i beloj boji, dok je za svadbeni čin nosila belu venčanicu.

BBC izveštava da je mladoženjina porodica za nevestu platila 500 hiljada naira (1.050 eura), što je tradicionalni deo islamskog bračnog ugovora. To je 10 puta više od prosečne cene neveste u severnoj Nigeriji.

Kako prenose lokalni mediji, svaki gost je na poklon dobio najnoviji iPhone ili iPad, a navodno su mladenci samo za poklone potrošili 116.392 evra unapred. Uprkos raskošnom venčanju, ceremonija je navodno bilo skromnija nego što je prvobitno planirano zbog pandemije koronavirusa. Stara dvorana Državnog doma bila je okružena jakim policijskim i vojnim snagama bezbednosti.

Nekoliko dana pre venčanja, mladenci su goste počastili polo turnirom, a mlada je imalo devojačko veče na temu filma "Frozen".

Venčanju su prisustvovali bivši predsednik Gudlak Džonotan, prva dama Gambije Fatoumata Bah Barov i bivši predsednik Nigerije Muhamad Isouf.

Nevestin otac Nasir Ado Baiero je nakon venčanja krunisan za Emira iz Bichija, dok je njegov brat Emir iz Kana jedan od najistaknutijih verskih vođa u Nigeriji. Mladenci, pak, nisu prisustvovali svečanosti.

Prva dama Nigerije, mladoženjina majka, Aisha Buhari podelila je na Instagramu fotografije para i scene sa venčanja.

Nisu svi bili oduševljeni luksuzom pripremljenim za mladence i goste. Popularni islamski sveštenik, šeik dr. Ahmad Mahmoud Gumi, rekao je lokalnim medijima da mnogim Nigerijcima nedostaje hrane i gladuju, a političari ne mare i ne troše novac na privatne avione.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.