Veze i odnosi

Reč stručnjaka: Zašto žene varaju

Ako se žena nađe u ovim situacija veoma je verovatno da će pribeći preljubi.

Ponedeljak, 20.09.2021.

15:20

Izvor: super zena

Reč stručnjaka: Zašto žene varaju
Foto: shutterstock/Dean Drobot

Podeli:

"Nekada je brak podrazumevao podizanje porodice i finansijsko zbrinjavanje. Sada, u savremenom dobu očekujemo mnogo više- očekujemo sreću, dobar seks, prijatelje i još mnogo toga", kaže bračna i seksualna terapeutkinja Anđela Skrti.

Na pitanje zašto žene varaju, terapeutkinja kaže da su razlozi razni, ali nezadovoljstvo u vezi je jedno od vodećih:

"U lošoj smo fazi. Moj partner više ne mari za nas. Nešto nam ne ide". Ovo su neki od objašnjena kada su supržnici nezadovoljni brakom. Ne pronalaženje zadovoljstva u trenutnoj vezi može nekoga navesti da to zadovoljstvo potraži negde drugde i da vara", kaže ona.

"Zato budite što iskreniji jedno prema drugom. Često su partneri svesni šta nedostaje u vezi", savetuje.

Drugi od razloga je nisko samopoštovanje: "Kada se žene bori sa niskim samopoštovanjem, to ih može da podstakne da potraže nekog sa strane, van veze", kaže Skurtu.

Terapeutkinja smatra da neke žene stupaju u vezu sa idealizovanom slikom kako bi trebalo da se ponaša njihov supružnik. Kada partner ne ispuni očekivanja i ne može da ispuni svaku njihovu potrebu i želju, to može da dovede da žena traži nešto sa strane.

Usamljenost je takođe jedan od razloga. Partner radi dugo i provodi dosta vremena van kuće: "Usamljenost ili osećaj izolacije može da stvori pogodno tlo za aferu", smatra.

Tvrdi da su neverstva rezultat neočekivane prilike: "Ponekad se dvoje ljudi jednostavno zbliže iako je svako od njih u braku. Počinju da se saosećaju, možda prolaze kroz slične krize i tako se upuste u aferu. Mogućnosti postoje i u digitalnom svetu. Društveni mediji, aplikacije za upoznavanje i slanje poruka - sa lakoćom se možemo povezati s drugima i iako mogu da služe kao odskočna daska za poslove, može da budu i početak afere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.