Seksualna želja muškarcima s godinama raste, ženama opada

Kod muškaraca je nivo testosterona, hormona koji kod oba pola podstiče seksualnost, i do nekoliko puta veća nego kod žena i pada sporije. Kod žena nakon tridesete nivo testosterona počinje da opada.

Veze i odnosi | 24sata.hr |, super zena |
Podeli
Foto:VGstockstudio/Shutterstock
Foto:VGstockstudio/Shutterstock

Iako su muškarci i žene genetski gotovo u potpunosti jednaki, nekoliko procenata čini nas ipak različitima tokom celoga života, pa tako i u starosti.

Kako pojašnjava američki psihijatar Louan Brizendine u svojoj knjizi "Ženski mozak", prvenstveno je razlika u hormonima koji utiču na naš doživljaj sveta i telesne promene, a to se posebno isčitava kod žena u ulasku u klimaks.

Kod muškaraca je nivo testosterona, hormona koji kod oba pola potiče seksualnost, i do nekoliko puta veća nego kod žena i pada sporije. Kod žena nakon tridesete nivo testosterona počinje da opada oko dva posto svake godine. Do menopauze žene izgube i do 60 posto testosterona, a to je jedan od razloga zašto mnoge žene, za razliku od muškaraca, s godinama gube želju za seksom.

Psihijatar smatra da mnoge žene s menopauzom osete kako su spremne za nove početke, deca im odrastu, nemaju više toliko obveza i mogu da se posvete sebi, pa im jača i seksualni nagon.

A osim hormona, tu su i slavni hromozomi X i Y. Naučna istraživanja su pokazala da na kraći životni vek muškaraca utiču Y hromozom i viša stopa smrtnosti od raka. Osim toga, muškarci se drugačije nose sa stresom, ranije obolevaju od srčanih bolesti i ređe odlaze kod doktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 32 sledeca idi na stranu