Veze i odnosi

Ošamućeni od vruće igre: Ovaj osećaj je bolji je i od vođenja ljubavi

Naravno, seks je dobar, ali da li ste probali afterglow? To je topao osećaj ošamućenosti nakon prijatnih seksualnih iskustava. A prema istraživanjima može da traje i 48 sati nakon seksa.

Subota, 12.02.2022.

10:11

Izvor: Psycology science

Ošamućeni od vruće igre: Ovaj osećaj je bolji je i od vođenja ljubavi
Foto: Malysheva Liudmyla/Shutterstock

Podeli:

Iako to nije nužno svima omiljeni deo seksa, utvrđeno je da naknadni sjaj igra prilično važnu ulogu u odnosima, pozitivno utiče na zadovoljstvo i održava veze, prenosi IFL Science.

U 2017. stručni tim je pregledao podatke prikupljene od mladih supružnika. Svaki dan tokom 14 dana novopečeni supružnici su opisivali svoje seksualne aktivnosti, kao i seksualno i bračno zadovoljstvo.

Muškarci otkrili: Evo na šta misle kada kažu da žena nije dobra u krevetu

Trajanje se poklapa s nekoliko bioloških procesa, studija se zatim ponovila nakon četiri ili šest meseci.

"Rezultati su pokazali da je seksualno zadovoljstvo produženo i nakon 48 sati posle seksa, a supružnici koji su doživeli snažniji naknadni sjaj prijavili su viši nivo zadovoljstva u braku kako na početku tako i tokom vremena", napisao je tim u svom studiju objavljenoj u časopisu Psycology science.

U suštini, snaga naknadnog sjaja bila je pozitivno povezana sa zadovoljstvom u braku u tom trenutku, kao i s nastavkom bračnog zadovoljstva tokom vremena.

"Ova otkrića tumačimo kao dokaz da je seksualni naknadni sjaj kognitivni mehanizam kroz koji seks podstiče povezivanje parova", zaključio je tim.

Ograničenje studije je to što se bavi samo mladim parovima, a ne uzima u obzir neheteroseksualne parove, što je nešto što bi želeli da isprave u budućim istraživanjima.

"Tvrdimo da se seksualni naknadni sjaj pojavljuje jer te biološke promene ostaju i nastavljaju da se dekodiraju kao seksualno zadovoljstvo duže vreeme nakon polnog čina", napisali su u studijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare