Veze i odnosi

Koja osobina je najvažnija za dugu i srećnu vezu

Poverenje, razumevanje i ljubav samo su neki od važnih stvari za srećnu vezu ili brak. Ako pitate stručnjake šta je najvažnija osobina koja garantuje dugotrajnu ljubavnu sreću, složiće se da je reč o empatiji.

Subota, 30.04.2022.

11:49

Izvor: zadovoljna.hr

Koja osobina je najvažnija za dugu i srećnu vezu
Foto: fizkes/shutterstock

Podeli:

Empatiju možemo definisati kao sposobnost razumevanja tuđih osećanja, poistovećivanja s njima i deljenja osećanja s drugima. Ona je srce svake veze, a bez nje pojedinci ne mogu da se istinski vežu jedno za drugo.

Do ovih saznanja došli su još doktori Džon Bovlbi i Meri Einsvorth i to istraživajući ponašanja beba i njihovih roditelja.

Istraživanje je pokazalo da su deca čiji roditelji nisu bili saosećajni kasnije u životu imali problema s povezivanjem s drugima, pogotovo u kontekstu ljubavnih odnosa.

Ljudska bića su stvorena za građenje veza, a empatija je vrlo važna. Ako jedna osoba se ne saoseća s drugom, šalje joj poruku da je ne poštuje. Veza tada postaje nestabilna i s vremenom se raspada.

Empatija je važna kod oba pola, empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi, potvrdila je studija Udruženja američkih psihijatara s istraživačima s Harvarda i koledža Brin Mavr.

Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da se saoseća s partnerkom učiniće je srećnijom i zadovoljnijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.