Veze i odnosi

Istraživanja: Vernici imaju bolji seksualni život od onih koji to rade neobavezno i s više ljudi

Stručnjaci sa Univerziteta Ekseter koristili su podatke 15 hiljada muškaraca i žena u dobi od 18 do 59 godina iz britanskog Nacionalnog istraživanja seksualnih stavova.

Petak, 09.09.2022.

12:41

Izvor: 24.hr

Istraživanja: Vernici imaju bolji seksualni život od onih koji to rade neobavezno i s više ljudi
Foto: gpointstudio/shutterstock

Podeli:

"Budući da je manje verovatno da će se religiozni ljudi upustiti u povremeni seks i da je verovatnije da će imati seks samo u ljubavnoj vezi, to može da dovede do manjih očekivanja od seksualne aktivnosti izvan formalne zajednice", rekao je autor studije dr. Vegard Skirbek.

Dodao je da se "povećalo zadovoljstvo njihovim seksualnim životom uopšteno":

"Dok se zadovoljstvo u početku povećava s učestalošću seksa, ono opada s većim brojem prilika za seks. Previše seksa može da dovede do nižeg zadovoljstva", komentirao je koautor dr. Nitzan Peri-Rotem.

Studija, objavljena u Journal of Sex Research, takođe se bavila obrazovanijim odraslim ljudima koji imaju manje seksa i manje su zadovoljni u poređenju s onima slabije obrazovanim.

Takođe, dobro je za napomenuti da redovni seks jača zdravlje jednako kao i odricanje od pića i cigareta. Novo istraživanje pokazalo je da vođenje ljubavi dva puta sedmično smanjuje rizik od srčanog udara.

"Procenjujemo da je 20 minuta seksualne aktivnosti kod muškarca jednako hodanju od 1,5 km, a to je razumna količina fizičkog napora ako to radite dovoljno često", rekao je G. Hakket, profesor muškog zdravlja na Univerzitetu Aston u Birminghamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare