Žene otkrile koliko često dožive orgazam

Samo 39 odsto žena reklo je da uvek ili obično uvek dožive orgazam tokom seksualnog odnosa s partnerom, dok je kod muškaraca taj procenat daleko veći - čak 91 posto, rezultati su to studije koja je bila nit vodilja za kreiranje 'Deklaracije o seksualnom užitku' u kojoj su se stručnjaci za seksualne odnose i veze pozabavili tom temom.

Veze i odnosi | 24.hr |
Podeli
Foto: Arthur-studio10/shutterstock
Foto: Arthur-studio10/shutterstock

U spomenutoj studiji autori (Elizabet A. Mahar, Lauri B. Mintz i Briana M. Akers) su napisali:

"Kod heteroseksualnih odnosa žene imaju znatno manje orgazama od muškaraca. Da žene imaju manje orgazama nego muškarci tokom partnerskih seksualnih odnosa dokumentovano je u literaturi već pre više od 20 godina".

U studiji su detaljno opisali uzroke ovog velikog nesrazmera u navedenim procentima među ženama i muškarcima. Između ostalog, govori se o kulturnom precenjivanju penetrativnog seksa, koji je najpouzdaniji put do muškog orgazma, te kulturnom obezvređivanju stimulacije klitorisa, što je pak najpouzdaniji put do ženskog orgazma.

Seksualni užitak, kažu, nije nešto što treba da shvatamo kao neozbiljno i nebitno. To je bitan aspekt dobrobiti svakog čoveka. Definisali su ga kao "fizičko i/ili psihološko zadovoljstvo i uživanje proizašlo iz zajedničkih ili usamljenih erotskih iskustava, uključujući misli, maštarije, snove i osećanja... Pristup izvorima seksualnog užitka deo je ljudskog iskustva i subjektivne dobrobiti... Seksualno zadovoljstvo je temeljni deo seksualnih prava po pitanju ljudskih prava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 25 sledeca idi na stranu