Žustra rasprava u studiju: Ko plaća piće na sastanku; a kako je kod gej parova? VIDEO/ANKETA

Ko treba da plati hranu i piće na prvom, a ko na ostalim sastancima? Da li muškarci imaju ista ili slična razmišljanja kada odu u restoran, o tome su u "Jutru" na Prvoj televiziji govorili spisateljica Minja Marđonović, porodični psihoterapeut Vera Despotović i novinar i aktivista Milan Nikolić.

Veze i odnosi | superžena |
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Minja je na samom početku razgovora istakla da tema naizgled deluje lagana, a da je u suštini višedimenzionalna:

"Tema naizgled deluje lagana i simpatična, a u suštini je višedimenzionalna. Pre svega mislim da ovo nije sa antropološkog stanovništva da li je čovek škrt ili nije, ovo je pitanje koje se pre svega iz moje ideološke, političke, ali i akademske perspektive, tiče ekonomske perspektive. Mislim da moramo da krenemo da pospešujemo i socijalizujemo devojčice da budu hirurškinje, pilotkinje, biznismenke, preduzetnice... i na taj način kada žena i muškarac budu, u ekonomskom smislu, imali 50-50, mislim da tada možemo da govorimo ko bi trebalo da plati. Zapravo trebalo bi da bude ravnopravno", istakla je spisateljica, a novinar i analitičar Milan Nikolić se složio sa tim:

"Ovo pitanje je neobično važno u ovom trenutku kada manipulativna vizija tradicije doživljava jednu tužnu renesansu u našem društvu. To pitanje da muškarac mora da plati da bi bio džentlmen, meni zaista vuče korene iz praistorijskih vremena gde je muškarac bio snabdevač, a žena je sedela kod kuće i čekala šta će on da ulovi i donese i to pripremi. Ekonomska moć je pripadala muškarcima i to zaista živi i u savremenim društvima. Sa druge strane, ja to posmatram recimo na TikToku i zato se i slažem sa vama da nije nimalo bezazleno kako devojke to komentarišu, a to je zapravo kako one vrednuju muškarce. Dosta je negativnih komentara i negativne ocene muškarca koji predloži podelu računa", reko je Nikolić.

Porodični psihoterapeut Vera Despotović istakla je da ova tema ima puno kontroverzi, kao i da iako ova priča deluje laka, zapravo zadire u potencijalne probleme u partnerskom odnosu:

"Iz ova dva komentara vidimo da ima puno kontroverzi. Slažem se, priča deluje laka i bezazlena, a u stvari zadire u neke od najosnovnijih i postulata, a i problema potencijalnih u partnerskom odnosu koji se tiču odnosa moći. I dalje su prisutne neke tradicionalne norme patrijarhalne, koje su veoma ukorenjene, po pitanju rodnih očekivanja - koja je uloga muškarca, a koja je uloga žene. Vidimo u poslednjih 30, 40 godina da su žene postale mnogo ekonomski nezavisnije, ravnopravnije, da su izašle u javno sferu i tu se negde očekuje da sad oni budu egalitarni. Tu se nekako prelamamo. Očekujemo da i dalje nekada muškarac nastupi sa te neke tradicionalne uloge, a onda, sada pričam iz uloga žena, da žene nekako žele da budu i ravnopravni", rekla je psihoterapeutkinja u "Jutru".

A koje pravilo važi kad su u pitanju gej parovi, odgovore pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 24 sledeca idi na stranu