Veze i odnosi

Istraživanje: Trećina muškaraca glumi orgazme, evo zašto to rade

Iako je u društvu prihvaćeno da samo žene glume orgazme, to nije tako. Novo Durexovo istraživanje otkrilo je da čak trećina muškaraca glumi dostizanje vrhunca u krevetu.

Nedelja, 19.03.2023.

13:50

Izvor: B92

Istraživanje: Trećina muškaraca glumi orgazme, evo zašto to rade
Foto: Kiselev Andrey Valerevichshutterstock

Podeli:

U studiji sprovedenoj na 2000 muškaraca, 32% seksualno aktivnih muškaraca priznalo je da su u nekom trenutku glumili u spavaćoj sobi, u poređenu sa 43% žena. Nije baš velika rodna poela kakvu biste mogli da očekujete, posebno kada u obzir uzmemo one kojima nije bilo prijatno da otkriju svoje tajne iz posteljine, prenosi Metro.

Verovatno se pitate kako je moguće da muškarac lažira orgazam. Prema Durexovoj seksualnoj stručnjakinji Aliks Foks, uspeh lažnog orgazma zavisi o spretnosti ruku i brzom razmišljanju.

Ona kaže: "Ako se koristi kondom, muškarcu može biti prilično lako ukloniti ga i baciti nakon seksa, a da njegova partnerka ne primeti da je prazan. Čak i bez zaštitnih kontracepcijskih sredstava, anegdotalno, više muškaraca mi je reklo da su suptilno pljunuli u svoje ruke, a zatim obrisali tekućinu na posteljinu ili tela svojih partnerica u nadi da će to zameniti za ejakulaciju. Jedan je muškarac takođe priznao da se u više navrata pretvarao da se briše svojim donjim rubljem ili majicom, govoreći svojoj partnerici da ne želi da joj ostaviti mokru mrlju".

Ona takođe, naglašava da položaji u seksu u kojima partnerka ne može jasno da vidi što se događa mogu pružiti jednostavno glumljenje orgazma. Kada je reč o tome zašto muškarci lažu za svoje vrhunce, izbegavanje neprijatnih razgovora bilo je glavni faktor. "Studija Univerziteta u Kansasu iz 2010. godine otkrila je da je glavni razlog koji su muškarci naveli za glumljenje orgazma bio da izbegnu uzrujavanje svojih partnerki kada nisu bili u mogućnosti da dosegnu vrhunac", Alix.

Medijske reprezentacije muške seksualnosti mogu da izvrše veliki pritisak na muškarce. Prikazuju se kao osobe s neobuzdanim seksualnim nagonom i beskrajnom energijom, što može da dovede do osećanja nedovoljne vrednosti ako se to ne dogodi. Međutim, u stvarnosti je savršeno normalno povremeno doživjeti erektilnu disfunkciju ili anorgazmiju, a beskorisni stereotipi potiču ciklus stresa i tajnovitosti.

Aliks objašnjava: "Postoje razne stvari koje muškarcu mogu da otežaju ejakulaciju ili produžiti vreme za postizanje orgazam, ako uopštee dođe do njega, uključujući stres, umor, teskobu, alkohol, uzimanje rekreativnih droga ili određenih lekova na recept. Nijedan od ovih činioca nema nikakve veze s tim da se muškarcu ne sviđa njegova partnerka ili da ga ona ne pali dovoljno".

Ipak, društvo smatra da ako muškarac ženu smatra privlačnom i ako je dobar u krevetu, uvek će svršiti i to odmah. Ovo je mišljenje toliko rašireno da su neki muškarci prisiljeni da glume orgazme kako bi izbegli da se njihove partnerke osjećaju nesigurno, povređeno ili paranoično da postoji problem s njima ili u vezi. Čak i ako je dobronamerno, ako lažiranje postane navika, vredi potražiti glavni uzrok – inače vaš partner ostaje u neznanju, a vi se sami borite s problemom. Razgovarajte o tome zašto osećate potrebu da se pretvarate, bilo sa svojim partnerom ili s prijateljima od poverenja. Problem koji se deli je problem prepolovljen, a slušanje tuđih iskustava može dramatično da smanji sram i stigmu oko teme.

Aliks takođe preporučuje odmicanje od 'orgazmičkog imperativa', prema kojem se seks smatra valjanim samo ako muškarac ejakulira. "Umesto toga, usresredimo se na zajednički užitak i intimnost i proširimo naše definicije o tome kako odličan seks može da izgleda, što ponekad možda ne uključuje orgazam kao krajnji cilj", dodaje.

"Ironično, osećati se sposobnim reći: 'Hej, možda neću moći da svršim večeras, ali još uvek se zabavljam i volim da budem seksi i blizak s tobom', bez osećaja napetosti zbog uvrede, krivice ili srama, zapravo može olakšati postizanje orgazama", nastavlja.

Dostupne su različite terapije i medicinski tretmani ako postoji temeljni uzrok anorgazmije, ali prvi korak uvek je traženje pomoći. Možda biste takođe želeli da isprobate seksualne igračke, kako biste ublažili pritisak da udovoljite svom partneru i kako bi vam ponudili neke nove, uzbudljive senzacije.
"Igračke ne zamenjuju uzbuđenje ljudskog dodira, ali mogu uveliko poboljšati vaše zajedničko iskustvo. Oni su dopuna, a ne konkurencija", kaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.