Šta nam se sve događa kada smo zaljubljeni?

Svako je bar jednom pokleknuo iskricama koje izaziva blizina osobe koja vam se opako sviđa. Osim što nam klecaju kolena, trnci prolaze telom, a srce tuče kao ludo, kada smo zaljubljeni u telu se odvijaju najneobičnije pojave.

Veze i seks | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Osećate se opijeno

Razne studije već su prethodno pokazale da kada se zaljubimo preko ušiju, mozak preplave jedinjenja poput oksitocina, dopamina, adrenalina čiji je učinak poput droge. Naime, nakon što se zaljubimo osećamo se tako opijeno kao da smo pod uticajem određenih sredstava.

Imate poverenja

Do pre nekoliko dana bili ste samo stranci, a sada već jedno drugom poveravate najintimnije stvari i događaje koje nikome do sada niste priznali. Ništa čudno, kažu naučnici. Naime, naš mozak već nakon svega dvadesetak minuta dobro zna da li je osoba nasuprot vas vredna vašeg poverenja. Osim toga, poveravanje, poverenje i dugi razgovori odličan su temelj duge i čvrste veze.

Osećate trnce niz kičmu

Ugodni, pomalo probadajući trnci koji vam prolaze niz kičmu kada ga iznenada ugledate ili pak kade se ljubite, sasvim su normalna pojava i više nego jasan znak da vam se opako sviđa i da ste na dobrom putu da se nepovratno zaljubite.

Više ne marite za Breda Pita, ni Džordža Klunija

Kada se zaljubimo, poznati seks simboli jednostavno više nisu ni privlačni niti zanimljivi. Naučnici veruju da razlog leži u evoluciji: u vreme kamenog doba parovi su ostajali zajedno sve dok potomci ne bi stasali, a danas je romantiku potrebno malo „podgrejati“ nakon što prođe početna zaluđenost.

Jako ste ljubazni

Nakon što se zaljubimo, mozak počne da se ponaša na najčudnije načine. Tako, na primer, proizvodi značajno veće količine hormona oksitocina koji naučnici smatraju odgovornim za iznenadno prijateljsko ponašanje zbog kog ste srećni i ljubazni prema svima.

Ne osećate glavobolju

Kada se zaljubite, možete barem na neko vreme zaboraviti na lekove protiv bolova. Naime, naučnici su nedavno otkrili kako oksitocin, koji se pojačano izlučuje kada smo zaljubljeni, umanjuje ili čak potpuno „briše“ migrene.

Zaljubljenost otkrivaju i vaše oči

Kada ugledate nekog ko vas neodoljivo privlači, vaše zenice se nesvesno rašire. Osim toga, naučnici su u istraživanjima otkrili da veliki broj ljudi pre privuku osobe širih zenica, pa će zato kontakt očima otkriti mnogo, ma koliko se vi trudili da sakrijete šta osećate.

Niste više pod stresom

Ljubljenje uspešno smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Zato će nakon maženja, grljenja i ljubljenja s onim zbog kog vam srce brže kuca, sav stres nestati, a vi ćete se osećati potpuno opušteno.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 21 sledeca idi na stranu