Psiholog otkriva kako da prebolite raskid veze

Nakon raskida, sasvim je očekivano da prođete kroz seriju faza: plakanje, potreba za slatkišima, tišina, ne želim da pričam o tome, slušanje romantičnih balada, i na kraju, prihvatanje.

Utorak, 13.03.2018.

13:56

Izvor: Super žena

Psiholog otkriva kako da prebolite raskid veze
Foto: Thinkstock

Podeli:

Bez obzira na to koliko ste vi i vaš bivši partner bili zajedno, gubitak nekoga ko vam je bio važan može da utiče na vaš život i blagostanje.

Ipak, postoje brojni način da se osećate kao svoji ponovo, da sačuvate mentalno zdravlje tokom teškog perioda.

Klinički psiholog Džošua Klapov otkriva kakva obično mentalna stanja nastupaju nakon razdvajanja partnera i daje savete kako da se nosite sa novim osećanjima koja su vas preplavila.

Osećate se izgubljeno? Pronađite novu rutinu.

Uobičajene rutine koje ste radili sa bivšim partnerom su došle kraju. Možda ste vas dvoje išli zajedno u teretanu, svakog petka posećivali vaš omiljeni restoran ili svake nedelje spremali zajednički doručak. Nakon raskida, možete se osećati izgubljeno, ne znate gde da idete ili šta da radite, ističe doktor Klapov za Elit dejli.

Pa, šta da radite? Vi ulazite u novu fazu, kada treba da pronađete nova mesta i stvari koje ćete raditi.

Ovo je vreme da razmišljate, a potom istražite sebe. Pa, počnite od svakodnevnih potreba birajući zdravu hranu, spavanje, vežbanje, druženje sa prijateljima. Ako ste vi i vaš partner obično trčali zajedno, možda možete trčanje da zamenite vožnjom bicikla. Umesto večere petkom uveče izađite sa prijateljima u noćni izlazak, a nedeljom čitajte omiljenu knjigu.

Ako se osećate depresivno, porazgovarajte sa psihologom.

Doktor Klapov savetuje da u slučaju depresivnog raspoloženja koje je nastupilo nakon raskida razgovarate sa psihologom kako biste naučili više o sebi i kako da se ponašate u vezama.

Bilo da ste srećni ili tužni što se veza završila, ovo je vreme da shvatite šta raskid znači,i kako da nastavite dalje. Razgovor sa profesionalcom će vam pomoći da naučite da se nosite sa problemom, da shvatite kako i zašto se ovo desilo i daće vam alat da nastavite dalje napred sa boljim osećajem.

Ako se osećate oporavljeno, uživajte u slobodi.

Postoje veze koje definitivno nisu dobre za naše mentalno zdravlje. Ako ste bili u stresu tokom veze koja je bila toksična i koja je sprečavala vaš lični rast i razvoj, osetićete slobodu nakon raskida.

Čak i ako nastupi loš period prvih dana nakon raskida, shvatate da je raskid izlaz – čak i onima koje je to slomilo, ističe doktor.

Kada prolazite kroz ovaj period, važno je da zapamtite da se stvari sada menjaju u vašem životu i morate znati da se nosite sa time.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare