Četiri najopasnije svađe koje pokazuju da veza neće uspeti

"Povremene svađe su sasvim normalan deo ljubavne veze, ali postoje i one koje su jasni pokazatelji da nemate budućnost", ističe psiholog Džon Gotmen.

Petak, 16.03.2018.

14:44

Izvor: Super žena

Četiri najopasnije svađe koje pokazuju da veza neće uspeti
Foto: Thinkstock

Podeli:

Poznati psiholog Džon Gotmen sa Univerziteta Vašington je na osnovu analize podataka izmerio uspešnost i propast emotivnih veza.

Na ovoj studiji je radio čak nekoliko decenija, te je utvrdio koji su obrasci ponašanja zbog kojih se parovi odlučuju na raskid.

Upravo zato izdvojio je četiri vrste najopasnijih svađa koje se u najvećem broju slučajeva završe raskidom.

1. Kada stalno ocenjujete partnera

"Kritikovati svog partnera je drugačije od nuđenja mišljenja ili izražavanja nezadovoljstva. Poslednja dva slučaja govore o određenim problemima u odnosu, a prvi je napad na čoveka", ističe Gotmen.

On savetuje da sve što izgovarate bude veoma konstruktivno ili da pomaže odnosu. U suprotnom, destruktivne kritike mogu povrediti drugu stranu, iz čega ne može proizići ništa dobro.

2. Prezir

Usled čestih svađa i guranja stvari pod tepih, neki parovi dođu do veoma ekstremnih osećanja. Kod njih, koliko god se zaklinjali na večnu ljubav, jedna strana umisli da je superiornija, obično počinje da vređa i omalovažava partnera, a u nekim slučajevima i njegovo obrazovanje, izgled, porodicu…

3. Stalno se branite

U slučajevima kada jedna strana počne da kritikuje nešto što volite, normalno je da zauzimate odbrambeni stav i počinjete da se branite. Ipak, ovo u vezama nije tako dobro. Savet psihologa je da pronađete izvor problema i vodite otvoren i konstruktivan razgovor. Ako predugo budete štitili sebe i svoje interese, izgubićete snagu, a odnos će se pokvariti.

4. Podizanje zida

Iako zvuči čudno, u mnogim vezama se dešava da jedna strana podigne zid oko sebe, tj. potpuno se zatvori pred partnerom. Izbegavanje komunikacije i guranje problema pod tepih može biti samo trenutno rešenje. Ipak, tako samo možete pogoršati odnose, te vezu dovesti do nepopravljivog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare