Zdrav duh

Psihijatar otkrio sjajan “trik”: Ovako ćete izbaciti lošu naviku iz života

Psihijatar Judson Brewer veruje da ima lek za sve one koji se nikako ne mogu rešiti loših navika.

Utorak, 15.03.2016.

18:58

Izvor: B92

Psihijatar otkrio sjajan “trik”: Ovako ćete izbaciti lošu naviku iz života
Thinkstock

Podeli:

On smatra da rešenje leži u tome da postanete radoznali i saznate sve što možete o toj vašoj lošoj navici!

“Uzmimo za primer pušenje. Svi znaju koliko je to loše, ali ta informacija nije dovoljno moćna da uzrokuje radikalne odluke. Ali, kada biste se bolje raspitali što sve ima u jednoj cigareti, koliko otrova, pogledali fotografije unutršnjih organa pušača i sagledali objektivno sve posledice, pri sledećem paljenju cigarete ne bi vam bilo svejedno “, objašnjava psihijatar.

Ukoliko baš ovu naviku ne možete promeniti, evo nekoliko činjenica koje će vam, prema dr Breweru, pomoći da jednom zauvek prestanete:

Zbog pušenja godišnje umre oko 16.000 osoba! Trudnice izložene duvanskom dimu riskiraju prevremeni porođaj i ugrožavaju zdravlje svoje bebe.

Deca izložena duvanskom dimu češće dobijaju upale disajnih puteva, srednjeg uha i astmu.

Duvanski dim izaziva rak pluća, rak usne šupljine i grla, rak mokraćnog mehura, želuca i grlića materice; infarkt, koronarnu bolest, moždani udar, astmu, impotenciju, aneurizmuaorte, upalu ždrela i glasnica, oštećenje čula mirisa i “pušačku nogu” (opasnu bolest koja počinje zadebljavanjem stenki krvnih žila, da bi se na kraju završilo amputacijom stopala i noge).

Pušenje može izazvati zgrušavanje krvi, izazvati grčeve u mišićima, poremećaj svih organa za probavu, bolove u zglobovima, povišen krvni pritisak, grčenje krvnih žila.

Takođe, utiče i na centralni nervni sistem, a javlja se nepromišljenost, razdražljivost, poremećaj sna, glavobolja, vrtoglavica i noćne more.

Ono što možda takođe niste znali je i da jedna cigareta sadrži preko 4.000 otrova, a osim toga, duvanska industrija u preradi koristi i jako opasne hemikalije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare