Zdrav duh

Pobedite zimsku depresiju pomoću ovih namirnica

Mračni i hladni dani kod velikog broja ljudi širom planete povećavaju nivo stresa... Ali bez brige - oduprite im se uspešno pomoću ovih namirnica...

Nedelja, 31.12.2017.

15:45

Izvor: Super žena

Pobedite zimsku depresiju pomoću ovih namirnica
Foto: Thinkstpck

Podeli:

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća, kelja i blitve dostižu najviše nutritivne vrednosti upravo tokom zime. Bogato je kalijumom, magnezijumom i kalcijumom koji doprinose održavanju pravilnih ciklusa sna, oporavljaju umorne mišiće, i regulišu lučenje hormona stresa – sve navedeno ključ je dobrog raspoloženja. Pokušajte da unosite jednu do dve šoljice ovog povrća dnevno zimi, kako biste se osećali bolje. Možete ga jesti svežeg, u obliku salate ili kao dodatak smutijima, ili kratko obariti, procediti i preliti maslinovim uljem.

Pasulj

Ova namirnica bogata je folatima, čiji se nedostatak povezuje sa depresijom. Osim toga, sadrže vlakna koja pružaju osećaj sitosti i olakšavaju varenje.

Pečurke

Ako ih ne spremate često, pravo je vreme da se nađu na vašoj trpezi. Sadrže dva vrlo bitna B vitamina – nijacin i rbovlavin, koji podstiču dobro raspoloženje, kao i vitamin D, čiji se nedostatak dovodi u vezu sa depresijom.

Seme bundeve

Užina obogaćena ovom zdravom hrskavom grickalicom biće odličan saveznik u borbi protiv depresije jer sadrži triptofan – aminokiselinu koja igra ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji nas opušta i čini da se dobro osećamo.

Orasi

Orasi sadrže omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju raspoloženje. Srećom, često ulaze u sastav prazničnih poslastica, a možete ih jesti i svakodnevno. Vodite, samo, računa da ne preterate jer su kalorični – par komada biće sasvim dovoljno.

Citrusi

Pomorandže i grejpfrut puni su vitamina C koji otklanja umor i sadrži folate. Nažalost, kuvanje uništava veći deo vitamina C u namirnicama, pa zato posegnite za ovom voćkom. Ipak, budite oprezni ukoliko uzimate lekove – pokazalo se da citrusno voće, u interakciji sa pojedinim lekovima, smanjuje ili pojačava njihovo dejstvo.

Jaja

Jaja sadrže vitamin B12, koji štiti zdravlje nerava i čiji se nedostatak povezuje sa depresijom, kolin (vitamin B8) – neophodan za zdrave ćelijske membrane, kao i vitamin D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare