Zdrav duh

Divovi prošlosti - ilustrovani romani za decu o slavnim valdarima i vojskovođama

Edicija "Divovi prošlosti" jedan je od brojnih reprezentativnih i velikih poduhvata Izdavačke kuće Pčelica. Značaj ove edicije ogleda se u njenoj edukativnoj strani, estetskim kvalitetima, ali i pokušaju da se na jednom mestu i oko jednog projekta okupe značajni srpski i makedonski ilustratori.

Utorak, 30.04.2019.

09:33

Izvor: Super žena

Divovi prošlosti - ilustrovani romani za decu o slavnim valdarima i vojskovođama
Foto: Promo

Podeli:

"Divovi prošlosti" su, zapravo, serijal od, za sada, deset ilustrovanih knjiga koje u formu kratkih biografskih romana govore o najznačajnijim vladarima i vojskovođama svetske istorije. Do sada su objavljeni romani o Napoleonu, Kleopatri, Atili, kraljici Elizabeti Prvoj, Aleksandru Velikom, mongolskom vladaru Džingis-kanu, carici Katarini Drugoj, velikom afričkom ratniku Šaki Zuluu, habzburškoj carici Mariji Tereziji i Sulejmanu Veličanstvenom.

Kao što se može videti po izboru ličnosti, čitava edicija je oslobođena evropocentričnosti i s podjednakim interesovanjem pristupa istoriji naroda drugih kontinenata, jer su i oni deo svetske istorije.

Svaka pojedinačna knjiga donosi narativno besprekorno ispripovedanu priču, uzbudljivu, istorijski doslednu, ali živopisnu i maštovitu u pogledu detalja, karaktera i psihologije junaka. Kompletan utisak pojačan je kolornim ilustracijama koje su radili neki od najboljih srpskih i makedonskih strip-crtača i ilustratora.

Reakcije dece i mladih na ilustrovane romane istorijske tematike su iznenađujuće pozitivne, jer su knjige poput Pčeličine edicije "Divovi prošlosti" pored opštepoznatih istorijskih činjenica sposobne da decu zainteresuju pričama o podvizima, neobičnim sudbinama, nadanjima, snovima, ljubavima i strahovima velikih vladara i vojskovođa, koji su menjali svetsku istoriju i posredno oblikovali i naš današnji svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare