Zdrav duh

Uspešne i naše:Vratile su srpski rukomet na svetsku scenu, a znate li ko je ministarka odbrane?

Rukomet je sport u kome su srpske sportistkinje i sportisti nekada bili u samom vrhu sveta.

Četvrtak, 12.12.2019.

10:58

Izvor: B92

Uspešne i naše:Vratile su srpski rukomet na svetsku scenu, a znate li ko je ministarka odbrane?
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Podeli:

Nakon pauze u osvajanju medalja i postizanju svetskog uspeha, rukometna reprezentacija Srbije polako se vratila na svetsku scenu. To ne bi bilo moguće da nije njih, naših sjajnih rukometašica. Ovo je tim Srbije na koji smo mnogo ponosni zbog njihovih rezultata.

Jovana Risović

Rođena je 1993. godine i igra na poziciji golmana. Trenutno je član danskog kluba Randers. Sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013, zlato na Mediteranskim igrama iste godine i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Bronzanzu medalju ima i sa Univerzijade 2015. Sa juniorskom reprezentacijom osvojila je 4. mesto na Svetskom prvenstvu 2012. godine.

Godine 2014. je proglašena za najboljeg mladog golmana planete i najboljeg sportistu Kragujevca.

Katarina Tomašević

Rođena je 1984. godine i na poziciji golmana doprinela je brojnim pobedama srpskog tima. Ona igra za mađarski tim Ferencvaroš. Zbog sjajne odbrane kojom je doprinela sjajnim pobedama tima dali su joj nadimak Ministarka Odbrane.

Kristina Graovac

Mladi golman srpske reprezentacije, rođena je 1991. godine i igra za jedan od najpopularnijih timova u Turskoj Ardešen GSK.

Sanja Radosavljević

Na poziciji levog beka veoma dobro igra Sanja Radosavljević. Nastupala je u Dinamu iz Pančeva, Radničkom iz Kragujevca i Vaciju. Za reprezentaciju Srbije nastupala je na tri svetska i jednom evropskom prvenstvu. Dobila je priznanje za najbolju srpsku rukometašicu u 2016. godini. Pored bavljenja rukometom, Sanja studira na pravnom fakultetu.

Foto: Epa photo / HENNING BAGGER

Dijana Radojević

Rođena je 1990. godine u jagodini i igra na poziciji levog krila. Trenutno nastupa za Merinjak.

Željka Nikolić

Desno krilo srpske reprezentacije, rođena je 1991. godine.

Foto: Epa photos/ HIROSHI YAMAMURA

Ana Kojić

Jedna od najmlađih reprezentativki Srbije igra na poziciji desnog krila. Ana je svoju rukometnu karijeru započela sa 10 godina u Žrk "Radnički" iz Obrenovca. Po završetku osnovne Škole dobila je poziv "Knjaz Miloša" iz Aranđelovca, koji je rado prihvatila.

Foto: EPA photos / HIROSHI YAMAMURA

Jelena Trifunović

Ona je levi bek, rođena je 1991. godine, a igra za jedan rumunski tim. Isusna igračica iz Vrnjačke Banje upravo je u Rumuniji sa Krajovom upisala najuspešniju sezonu u karijeri kada je 2018.godine osvojila EHF kup i bila proglašena za najbolju odbrambenu igračicu u rumunskom prvenstvu. Trifunović je u karijeri nastupala za Vrnjačku Banju, Jagodinu, Metalurg, Budućnost i Podravku.

Foto: EPA photos / HIROSHI YAMAMURA

Marija Obradović

Rođena je 1992. godine i igra na poziciji levog beka. Obradovićeva je u svojoj karijeri nastupala za Crvenu zvezdu, Milenium, Zagorje, Krim, a od 2016. godine nosio dres nemačkog tima Mecingen.

Jovana Jovović

Igra za mađarski tim, a u reprezentaciji Srbije igra na mestu levog beka. Uvodna pobeda na Svetskom prvenstvu u Japanu, ostaće u posebnom sećanju mladoj Jovani Jovović, koja je u duelu sa Angolom 32:25 postala najmlađa debitantkinja u istoriji reprezentacije Srbije na velikim takmičenjima.

Još uvek sedamnaestogodišnja talentovana rukometašica iz Crvenke, koja je punoletstvo proslavila četvrtog decembra u Kumamotu, upisala je par minuta na terenu protiv šampionki Afrike i tako postala deo istorije nacionalnog tima.

Jovana Stojiljković

Rođena je 1988. godine i igra na poiziciji levog beka. Trenutno je član francuskog kluba Nanta. Sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013, zlato na Mediteranskim igrama iste godine i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012.

Kristina Liščević

Ova mlada dama igra na poziciji srednjeg beka. Kristina Liščević je rođena 20.10.1989. godine u Somboru. U svom rodnom gradu je počela da trenira rukomet sa 14 godina.Veliku ulogu u razvoju njenog talenta imali su treneri Radovan Rašković-Raša i Miroslav Veselinović-Žuća.

Aleksandra Vukajlović

Srednji bek Srbije, rođena je 1997. godine. Mlada rukometašica i reprezentativka Srbije potiče iz sportske čačanske porodice. Mama Marija, devojačko prezime Čolović, inače doktorka, svojevremeno je veoma uspešno igrala košarku i bila kapiten ŽKK Gradac koji je tada bio u najvećem usponu, takmičio se u eliti i dupke je punio dvoranu kraj Morave. Tata Dejan, poznatiji kao Vukas, bio je velika rukometna nada, ali se više ostvario kao trener i rukometni funkcioner.

Dijana Števin

Rođena je 1986. godine i igra za francuski tim HBC Ser-sur-Bel.

Foto: Epa photos / HIROSHI YAMAMURA

Jelena Lavko

Ova mlada dama koja igra na poziciji desnog beka rođena je 1991. godine. Trenutno je član mađarskog kluba Fehervara. Sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013. godine i zlato na Mediteranskim igrama iste godine. Sa Ferencvarošom je osvojila Kup pobednika kupova.

Anđela Janjušević

Desni bek, rođena je 1995. godine.

Dragana Cvijić

I ona igra za rumunski tim, a u Srbiji igra na poziciji pivotmena i rođena je 1990. godine. Na Svetskom prvenstvu 2013. u izboru IHF-a. proglašena je za najboljeg pivotmena. U toku svoje karijere nastupala je za Crvenu zvezdu, Krim, Budućnosti iz Podgorice, a sada je član Vardara iz Skoplja. Osvojila je sa ekipom Budućnosti iz Podgorice, EHF Ligu šampiona 2012. godine. Sa reprezentacijom Srbije osvaja srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013.

Slađana Pop-Lazić

Pivotmen reprezentacije Srbije, rođena je 1989. godine. Trenutno je član Meca sa kojim je osvojila prvenstvo Francuske. Sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare