Zdrav duh

Pandemija se lošije odrazila na žene: Nežniji pol u većem riziku

Pandemija koronavirusa se posebno negativno odrazila na žene, jer one čine većinu zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a i kao radnice u trgovini su u većem riziku da se razbole, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Sreda, 21.10.2020.

10:21

Izvor: Tanjug

Pandemija se lošije odrazila na žene: Nežniji pol u većem riziku
Foto: depositphotos/AlexLipa

Podeli:

Dodala je da riziku doprinosi i to što žene provode dvaput više vremena u kući brinući o deci i starima, a ovaj nepriznati i neplaćeni rad je zapravo prepreka za ekonomsku nezavisnost i istinsku slobodu žena.

Mihajlovićeva je navela da i Ujedinjene nacije u izveštaju Žene sveta 2020. ocenjuju da se pandemija lošije odrazila na žene.

Ona je podsetila da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla zapažene rezultate, jer je rodna ravnopravnost podignuta na najviši politički nivo i istakla da je uverena da će i nova Vlada Srbije nastaviti da unapređuje rodnu ravnopravnost,

"Unapredili smo zakone, posebno u borbi protiv nasilja. Jedna smo od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodne principe u planiranje i sprovođenje budžeta", rekla je Mihajlovievać, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare