"Žena manje plaćena jer je posvećenija porodičnom životu i ne doprinosi poslu kao muškarac" VIDEO

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić govorila je o razlikama među polovima kada je u pitanju posao i istakla da se njeno ministarstvo trenutno nalazi u realizaciji projekta "Jednaki, ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih".

Zdrav duh | B92/TV Prva |
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

"Zadatak tog projekta je da vidimo kakvo je stanje na terenu, šta mi kao zaposleni, naši poslodavci i jedinice lokalne samouprave možemo da učinimo kako bismo poboljšali situaciju na terenu", rekla je za televizijzu Prva Čamagić.

Dodala je da istražavanja pokazuju da rodna neravnopravnost i dalje postoji, da je na svima da se potrude da se ona više ne javlja i da su mnogi roditelji kao potencijalno rešenje prepoznali fleksibilno radno vreme.

"Tako bi mogli svoje radno vreme da usklađuju sa obavezama svoje dece. Posebno se problemi javljaju kod roditelja dece mlađeg školskog i vrtićkog uzrasta, oko odvoženja, dovoženja i čuvanja ", zaključila je Čamagić.

Rekla je i da se rad od kuće zbog pandemije koronavirusa pokazao kao dosta dobra mera i da je svaki treći ispitanik rekao da mu je takav rad doprineo boljem porodičnom i poslovnom životu.

Što se tiče toga da su žene manje od muškaraca plaćene za isti posao koji obavljaju rekla je da su majke i dalje posvećenije porodičnom životu pa su onemogućene da doprinose jednako kao muškarac.

"Neusklađenost u zaradi, vremenu i moći rezulat je tog posvećenijeg porodičnog života koji majka ima", objašava Čamagić.

Detaljnije o tome šta je o rodnoj (ne)ravnopravnosti govorila pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 35 sledeca idi na stranu