Izveštaj EU: Žene u većoj meri trpe posledice pandemije koronavirusa

U godišnjem izveštaju Evropske unije o rodnoj ravnopravnosti konstatuje se da su žene u EU u većoj meri pogođene pandemijom kovida 19, jer one između ostalog čine veliku većinu zdravstvenih radnika, a beleži se i porast nasilja u porodici nad ženama u ovom periodu, prenosi Rojters.

Zdrav duh | Tanjug |
Podeli
Foto: Shutterstock/Dean Drobot
Foto: Shutterstock/Dean Drobot

U izveštaju EU koji će biti objavljen danas, a u koji je agencija imala uvid, navodi se da su se zdravstveni rizici za žene povećali, kao i opterećenje i izazovi u ravnoteži između poslovnog i privatnog života, a žene su takođe preuzele više odgovornosti prilikom zaključavanja.

"Pandemija kovida 19 više je uticala na živote žena. Već postoji dovoljno dokaza da su teško postignuta dostignuća proteklih godina vraćena nazad, a napredak u ženskim pravima teško se osvaja, ali se lako gubi", naglašava se u godišnjem izveštaju EU, prenosi agencija.

EU posebno ističe da je pandemija negativno uticala na bezbednost žena i da je zabeleženo povećanje porodičnog nasilja u Francuskoj, Litvaniji, Irskoj i Španiji tokom prvog zaključavanja u proleće 2020.

Konstatuje se da žene obavljaju više poslova od muškaraca u kojima je potreban lični kontakt i da su zbog toga najviše pogođene ograničenjima koja su uvedena da bi suzbila širenje koronavirusa.

„Prekomerna zastupljenost žena u slabije plaćenim sektorima i zanimanjima, kao što su ugostiteljstvo, maloprodaja ili lične usluge, čine ih posebno ranjivima na tržištima rada pogođenim krizom izazvanom pandemijom kovida 19“, navodi se u godišnjem izveštaju.

Rojters prenosi da je u izveštaju iznet podatak da je zaposlenost žena u EU opala nešto više od zaposlenosti muškaraca tokom ranog perioda pandemije, a da su žene od tada imale više poteškoća u pronalaženju novog posla.

To bi, prema izveštaju, moglo da dovede do nižih penzija za žene i povećanja rodnog jaza u penzijama i drugih nejednakosti i u narednim decenije koje dolaze, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 35 sledeca idi na stranu