Zdrav duh

Jednostavne jutarnje navike zbog kojih dan počinje lepo

Umesto što se sklupčate još pet minuta u krevetu, trebalo bi da se probudite na prvi zvuk alarma.

Subota, 22.05.2021.

08:11

Izvor: B92

Jednostavne jutarnje navike zbog kojih dan počinje lepo
Foto: shutterstock/shapovalphoto

Podeli:

Možete da započnete dan odlaganjem alarma, gunđanjem, ili možete da ga započnete dobrim jutarnjim navikama koje će pomoći da dan počne bez stresa i da protekne lepo.

Umesto što se sklupčate još pet minuta u krevetu, trebalo bi da se probudite na prvi zvuk alarma:

"Na taj način ćete rastegnuti sve mišiće ali i dobiti i samopouzdanje za početak dana. Osobe koji se razbuđuju sa rukama raširenim u obliku slova V su srećniji, u odnosu na oni koji se bude u fetalnom položaju koji su pod većim stresom", tvrdi psiholog sa Harvarda Ejmi Kadi.

Ostavljanje stvari na svoje mesto umanjuju stres i čine jutra mirnija:

"Klučeve, telefon, novčanik i tašnu sa stvarima uvek držite na istom mestu, npr.
u blizini ulaznih vrata. Ujutru žurite i dodatni stres mogu da donese potraga za ovim sitnicama", rekla je profesionlna organizatorka Viki Silvertorn.

Ona nepreporučuje da čim ustanemo ne posegnemo za telefonom: "Kad ustanemo, bar 5 minuta ne bi trebalo da uzmemo telefon u ruke. Protegnite se, polako ustanite, spremite čaj ili kafu. Obezbedite par minuta za sebe, pa tek onda krenite u dan", savetuje Viki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.