Da li je bolje biti ranoranilac ili noćna ptica

Jedna od klasifikacija ljudi koja se temelji na navikama spavanja je ona s podelom na ranoranioce i noćne ptice.

Zdrav duh | Healthline |
Podeli
Foto: shutterstock/Nenad Aksic
Foto: shutterstock/Nenad Aksic

Uvreženo je mišljenje da se ranoranioci smatraju susretljivijima od noćnih ptica jer oni koji rano ustaju uopšteno se lakše prilagođavaju standardnim dnevnim rasporedima.

Prema pregledu istraživanja iz 2012. godine, ranoranioci su prijavili viši nivo pozitivnih emocija. Međutim, vredi uzeti u obzir da se sreća i druge pozitivne emocije mogu lakše postići kad vam vaš obrazac spavanja omogućava da se lako afirmišete u društvu.

S druge strane, ostvarivanje i održavanje romantičnih veza i drugih vrsta međuljudskih odnosa može biti teško ako vam predstavlja problem da ostajete budni nakon 8 ili 9 sati uveče. Biti noćna ptica svakako ima nekoliko nedostataka.

Budući da je većina društva strukturirana oko dnevnog rasporeda, poput radnog vremena od 8 do 16h ili dnevne nastave u školi i na fakultetu, onima koji ustaju kasno možda će biti teže zadržati određeni posao.

Mlade noćne ptice mogu čak imati problema s prilagođavanjem na fiksni školski raspored. Pouzdani izvor iz 2019. sugeriše da se noćne ptice takođe mogu suočiti s drugim nedostacima, uključujući povećani rizik od mentalnog zdravlja i metaboličke probleme. Ipak, preferencija večernjih sati nije uvek loša stvar. Mnogi umetnici, pisci i kreativni profesionalci smatraju da rade svoj najbolji posao dok ostatak sveta tiho spava oko njih.

Možete li se promeniti obrazac spavanja?

Prema pregledu istraživanja 2021. godine o genima koji nam pokreću biološki sat, s vremenom bismo mogli imati više kontrole nad svojim obrascima spavanja. Zasad, te intervencije ostaju daleki san i nijedna čarobna pilula neće noćnim pticama olakšati da ujutro rano ustanu iz kreveta.

Promena obrasca spavanja može dovesti do poteškoća i zahteva promene u tipičnom ponašanju spavanja i iziskuje ogromno strpljenje u procesu. Osim toga, obrazac spavanja se može promeniti kako starite. S ulaskom u srednju ili stariju odraslu dob, možda ćete početi ustajati sve ranije, piše Healthline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu