Zdrav duh

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti

Kada ste anksiozni javljaju se osećanja straha, panike, napetosti i zabrinutosti, dok se na telesnom planu javlja znojenje, drhtanje, ubrzano disanje, glavobolja, napetost mišića.

Utorak, 01.02.2022.

13:57

Izvor: Dnevni avaz

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti
Foto: Stokkete/Shutterstock

Podeli:

Kako biste sebi pomogli da se bar malo osećate bolje, isprobajte jednu od ovih tehnika koje će vam pomoći da se "prizemljite" i rešite napetosti, savetuje psihologinja Suzan Flečer.

Istegnite se – Važno je da budete svesni toga u kom stanju je telo kada ste anksiozni, a svesno istezanje tela će pomoći da se rešite napetosti.

Vežbajte vizualizaciju – Ako vam je teško da percipirate određene stvari, pokušajte da koristite maštu kako biste se "premestili" na neko drugo mesto. Zamislite neku mirnu lokaciju na kojoj ste uvek opušteni – tako ćete vratiti koncentraciju.

Pomazite ljubimca – Ako imate dlakavog ljubimca, povežite se s njim, jer oni pružaju osećaj prijatnosti i povezanosti, a to je velika pomoć ako um i telo moraju da se smire.

Okupajte se hladnom vodom – Možda vam to intuicija ne nalaže, ali hladan tuš ili samo umivanje hladnom vodom može vam pomoći da skrenete misli, ali i poboljšate raspoloženje.

Slušajte omiljenu pesmu – Ako nikako ne možete da skrenete misli s problema, možda će vam promena atmosfere u prostoriji pomoći, a tome može da posluži omiljena pesma.

Kod napada anksioznost javljaju se intenzivne emocije koje vas mogu preplaviti, pa je potrebno da znate da se fokusirate na nešto drugo i to, naravno, može da bude izazovno.

Kako biste to uspeli, nekoliko puta duboko udahnite, izbrojte do 10 ili se povucite na mirno mesto kako biste kratko meditirali.

Ples uz omiljenu muziku pomaže da se rešite tenzije u telu i poboljšate raspoloženje. Ukoliko ne možete da se smirite u trenutku, možda bi moglo da pomogne nešto drugo što bi okupiralo ruke – operite posuđe ili obrišite prašinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare