Zdrav duh

Tvrde da suzdržavanje od seksa pomaže bržem rastu kose; "Celibat je način da usporim i biram bolje"

"CelibacyTok" pokret na društvenoj mreži TikTok sadrži brojne objave i video-materijale usmerene ka osnaživanju žena i njihovih potreba.

Utorak, 15.02.2022.

17:49

Izvor: Super žena

Tvrde da suzdržavanje od seksa pomaže bržem rastu kose;
Foto: Trendsetter Images/Shutterstock

Podeli:

Zašto je nastao pokret?

Poslednje dve godine obeležila je pandemija koronavirusa, a povremeni seksualni odnosi nisu se preporučivali zbog epidemiološkog stanja u zemljama.

Za sve ovo vreme, mnoge žene su shvatile da im neobavezan seks uopšte ne prija - nisu mogle da dostignu orgazam, a poštovanje koje su očekivale od suprotnog pola nisu dobijale.

Danijela Štajnfeld ulazi u proces zamrzavanja jajnih ćelija: "Mogu da napravim ovaj izbor"

Shodno tome, grupa žena je oformila tzv. "CelibacyTok" pokret na TikToku, gde se zavetuju na celibatski život, odbacujući sve blagodeti seksualnog čina.

Čini se da ovaj pokret ili trend postaje izuzetno popularan, jer istraživanje sprovedeno nad generacijom Z pokazuje da imaju manje neobaveznih odnosa od generacije pre njih.

Tehnike koje će vam pomoći kod anksioznosti

Godine 2017. samo je 24 odsto ispitanika u starosnoj dobi između 18 i 23 godine reklo da imaju povremeni seks, dok je 2007. godine taj procenat bio veći - 38 odsto.

Celibat i samopoštovanje

Sindi Nuar, motivaciona govornica čije je korisničko ime ebonie_qt na TikToku, nije bila intimna s muškarcem više od četiri godine. Od tada je shvatila da je koristila seks da bi uverila muškarce da joj "pruže šansu". Međutim, ona nije jedina. Mnogi TikTokeri govore da su koristili seks za odobravanje, a odabir celibatskog života im pomaže da razbiju taj obrazac.

Niz nezadovoljavajućih slučajnih susreta s muškarcima doveo je Sindi do otkrovenja, te je svoje saznanje podelila s korisnicima.

"Posljednji tip s kojim sam bila intimna nije se ponašao lepo prema meni, pa sam sebe zapitala: 'šta ja zaista dobijam od ovakvog odnosa'. Znala sam da zaslužujem bolje, pa je celibat bio način da usporim i shvatim zašto ne biram bolje".

Slično iskustvo ima i Lauren Rasel, 22-godišnja marketinški ekspert za društvene mreže, koja redovno objavljuje video-zapise na TikToku o duhovnosti. Ona je tako priznala da seks koristi kao zamenu za emocionalnu intimnost.

"Bojala sam se da ću da budem odbijena ako podelim svoja osećanja sa drugima. Lakše mi je bilo da imam neobavezni seks, neko da se emocionalno povežem sa tom osobom", rekla je.

Nažalost, Lauren je trpela problematične muškarce koje imaju problema sa svojom ličnošću, sve dok joj njen terapeut nije predložio da stagnira sa seksualnim odnosima jedno vreme.

"Mislila sam da je to dobra ideja, jer sam se uvek plašila izlazaka s muškarcima", rekla je Lauren.

Lauren i Sindi su svoje probleme izlečile celibatskim životom.

Duhovna energija pokreta

TikTok zagovornici duhovnog celibata veruju da se određena energija prenosi seksom, te da povremeni ili neobavezni seks ne postoji. Neki korisnici čak veruju da se duše osoba prepliću i mrse tokom seksualnog čina i stvara se tzv. veza duše.

Međutim, koncept takvih veza nije nov, koristile su ga pojedine crkve. Svojim učenjima i verovanjima propovedale su o važnosti apstinencije kako bi se izbegao greh "bezbožnog" seksa.

Lauren, primera radi, tvrdi da vera u veze duša ne znači sramoćenje ljudi zbog želje za neobaveznim seksom. Naprotiv, ona smatra da je to, zapravo, posebna moć žena.

"Ako seks započnete s negativnom energijom, osetićete se loše, a to je isto kao kada biste celi dan jeli nezdravu hranu zbog koje se nećete osećati dobro".

Za razliku od crkvenih shvatanja celibatskog života, ova TikTok zajednica ne budi u vama potrebu da budet bolja žena za druge, već samo za sebe.

Zdravstvene pogodnosti

Žene tvrde da je suzdržavanje od seksa pomoglo bržem rastu njiove kose. Takođe, primetili su da im je koža čistija, te da su dostigli uravnoteženu vrednost PH i hormona.

Međutim, medicinski savetnik tvrdi drugačije.

"Nema nikakve medicinske koristi od celibata, osim da nećete zatrudneti ili dobiti polno prenosivu bolest", rekla je doktorka Dženifer Linkoln, medicinski savetnik za "The Body Agency", te dodala: "Ako nemate seksualne odnose, vaša vagina neće biti zdravija, niti zategnutija".

Iako celibatski život ne poboljšava zdravlje, Dženifer, pak, tvrdi da se promene, mogu primetiti unutar psihe pojedinca.

"Apstinencija vam daje mogućnost da unapredite sebe kao ličnost i da vidite šta vam nedostaje", zaključuje doktorka.

@mahamaven Reply to @nathanieltpa ♬ original sound - Fumi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.