Zdrav duh

Šta ujutru pijete – kafu ili čaj? Evo šta je bolje za zdravlje

Postoje ljudi koji jutro započinju čašom soka od pomorandže, limunadom, čašom mleka ili vode. Većina ljudi, međutim, radije skuva šoljicu kafe ili čaja. Iako su ova dva napitka među omiljenima, ima li neko od njih više prednosti?

Nedelja, 27.02.2022.

13:58

Izvor: B92

Šta ujutru pijete – kafu ili čaj? Evo šta je bolje za zdravlje
Foto: Cheryl Chan/Shutterstock

Podeli:

Sadržaj kofeina u raznim čajevima i kafama razlikuje se u zavisnosti od vremena kuvanja, načina pripreme, kao i od količine pića.

Međutim, da biste dobili opšti utisak o tome, ovde je spisak popularnih napitaka, od onih s najvećim sadržajem kofeina do onih u kojima ga ima najmanje. Jedno istraživanje je pokazalo da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica pomažu u koncentraciji i učenju.

Ove količine kofeina temelje se na 1 šoljici svakog napitka:

kafa: 96 mg kofeina,
latte: 86,4 mg kofeina,
ledena kafa: 74,4 mg kofeina,
crni čaj: 48 mg kofeina,
kKafa bez kofeina: 0 do 15 mg kofeina,
biljni čaj: 0 mg kofeina.

Kada se uporedi, očigledno je da većina napitaka od kafe sadrži više kofeina nego čaj, čak i u slučaju određenih napitaka bez kofeina.

Kafa je dobar izvor antioksidativnih polifenola i kofeina, a svi oni podržavaju kognitivno funkcionisanje i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja. Uz antioksidanse, poput protivupalnog spoja hlorogenske kiseline, kafa takođe ima povoljan uticaj na zdravlje mozga, jetru, dijabetes i metabolički sindrom. Zapravo, istraživanja pokazuju da žene koje piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju manje telesne masti od onih koje retko piju kafu.

Čaj takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja osećaja mučnine do ublažavanja glavobolje i stomačnih tegoba. Slično kao i kafa, čaj takođe ima visoka protivupalna svojstva, zahvaljujući postojanju antioksidanasa. Neka istraživanja takođe povezuju spojeve u zelenom čaju sa zdavljem kardiovaskularnog sistema.

Kafa i čaj bogati su antioksidansima, hidriraju i tako doprinose dobrom stanju metabolizma. Zbog veće količine kofeina u kafi, trudnicama ili svima koji pokušavaju smanjiti unos kofeina bilo bi bolje da se drže čaja i to biljnog tipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.