Zdrav duh

Šta je toksična pozitivnost i zašto je opasna?

Postoje ljudi koji jednostavno ne skidaju osmeh sa lica, šta god im se u životu dogodilo. Međutim, ovakav način razmišljanja može da bude poguban za ljudsku psihu.

Ponedeljak, 10.10.2022.

10:04

Izvor: Super žena

Šta je toksična pozitivnost i zašto je opasna?
Foto: Look Studio/Shutterstock

Podeli:

Kada ovakav način razmišljanja potpuno isključi bilo koje reakcije osim pozitivnih, to prelazi u nešto što može da bude veoma štetno za ljudsku psihu – takozvanu toksičnu pozitivnost.

Psiholozi su svakako pri stavu da je pozitivno razmišljanje korisno. Jedno istraživanje iz 2018. godine, vršeno na studentima, pokazalo je da pozitivno razmišljanje dovodi do višeg nivoa samopoštovanja, i do smanjenja suicidnih misli.

Međutim, ističu i da pozitivne misli nisu nešto što možete da uključite poput mašine kada vam je potrebno. Šta više, potiskivanje emocija može da se vrati poput bumeranga, u noćnim morama, neobjašnjivim izletima agresije ili naletima tuge.

Umesto potiskivanja negativnih emocija, pokušajte da racionalizujete događaje koji su doveli do njihove pojave. Takođe, potrebno je vreme da procesuirate tu nepijatnost i ne postoji lek koji bi vam pomogao da brže pređete preko negativnih emocija koje su vas obuzele.

Ukoliko ne možete da se izborite sa svojim emocijama, savetujemo konsultaciju sa psihologom koji će vam, itekako, biti od velike pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.