Kako možete da potpomognete lučenje hormona sreće? Ovi saveti će vam dobro koristiti

Dopamin, oksitocin, serotonin i endorfin spadaju u grupu "hormona sreće". Oni nam pomažu da se osećamo bolje i budemo raspoloženi. Lučenje ovih hormona može Se pojačati i podstaći različitim aktivnostima.

Zdrav duh | Novosti |, Super žena |
Podeli
Foto: Look Studio/Shutterstock
Foto: Look Studio/Shutterstock

Dopamin je "hormon motivacije" ili nagrade koji nam pruža fokus i želju da budemo produktivni. Njegovo lučenje možete podstaći tako što ćete uraditi nešto što odlažete duže vreme.

Aktivnosti koje mogu podstaći lučenje ovog hormona jesu fizička aktivnost, tretman, sređivanje, uživanje u jelu i generalno briga o sebi.

"Hormon ljubavi" ili oksitocin najviše se oslobađa u trenutku orgazma. Pored toga, kada osetimo "leptiriće u stomaku" za to je zaslužan oksitocin. Aktivnosti kojima možete podstaći lučenje ovog hormona jesu grljenje voljenih osoba, igranje i maženje sa kućnim ljubimcem, kao i provođenje vremena sa bebama.

Serotonin je "hormon sreće" koji je od velikog značaja za naše mentalno i fizičko zdravlje. Nedostatak ovog hormona jedan je od čestih uzorčnika depresije. Aktivnosti koje mogu podstaći u lučenje "hormona sreće" su meditacija, trčanje, botavak na suncu, šetnja prirodom, vožnja bicikla, plivanje, meditacija.

Endorfin spada u prirodne analgetike i on izaziva osećaj euforije. Aktivnosti koje mogu podstaći njegovo oslobađanje u organizmu jesu gledanje komedija, vođenje ljubavi, konzumacija tamne čokolade, vežbanje, gledanje komedija i sličnih sadržaja, kao i vežbanje i fizička aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu