Zdravlje žene

Hrana koja uspešno snižava holesterol

Sigurno će vas obradovati informacija da se i crna čokolada nalazi na spisku namirnica koje imaju blagotvorno dejstvo na snižavanje nivoa holesterola u krvi...

Četvrtak, 29.01.2015.

16:41

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Stručnjaci već godinama unazad upozoravaju na to da holesterol predstavlja pretnju zdravlju. Nakon što je podeljen u dve grupe – onu koja ima pozitivno i onu koja ima negativno dejstvo na organizam, život nam se dodatno zakomplikovao, pa ne škodi da znamo koji nivoi se smatraju optimalnim.

Zdrav nivo holesterola je ispod 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da bi nivo “lošeg” LDL holesterola trebalo da bude ispod 100 mg, a “dobrog” HDL holesterola iznad 60 mg. Optimalan nivo triglicerida je ispod 150 mg po decilitru.

Umesto da popustimo pod pritiskom farmaceuta i odmah posegnete za lekovima, imajte na umu da ove nivoe prvo bilo dobro pokušati da održite zdravom isranom.

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, pa spušta nivo LDL holesterola, povećavajući pritom nivo HDL holestrola.

Sajno dejstvo ima i pasulj, jer samo pola šoljice u varivu smanjuje nivo lošeg holesterola za osam odsto tako što vlakna koja sadrži sprjčavaju apsorpciju holesterola iz hrane.

I crna čokolada našla se na spisku namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na holesterol jer jača nivo HDL holesterola za čitavih 24 odsto.

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju nivo LDL holesterola, dok će alkohol u umerenim količinama podići nivo HDL holesterola, pa je to dobar razlog da popijete čašu vina dnevno.

Doručak je ključan u naporima za uravnotežavanje nivoa holesterola u našem organizmu, a nema boljeg izbora od zobenih pahuljica. Za mesec i po dana snizićete nivo LDL holesterola za više od 5 odsto zbog betaglukana koji sprečava njegovo zadržavanje u organizmu.

Riba krcata omega-3 masnim kiselinama, poput tunjevine ili lososa povećava nivo HDL holesterola i do 4 odsto, a kako ima preventivno dejstvo na kardiovaskularne bolesti i demenciju, trebalo bi barem jednom nedeljno da se nađe na vašem tanjiru.

Omega-3 masnim kiselinama bogati su i orašasti plodovi, pa bi bilo dobro da vam uvek budu pri ruci kao zdrav međuobrok.

Izvor: metro-portal.hr
Foto: Abd allah Foteih/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare