Zdravlje žene

Iskaču vam bubuljice u vreme ciklusa? Evo šta nikako ne smete da radite s njima

Za sve su krivi hormoni.

Subota, 26.12.2015.

12:51

Izvor: B92

Default images
foto: Thinkstock

Podeli:

Predmenstrualni ciklus većini žena teško pada. Simptoni su različiti: nervoza, pojačan apetit, nagla promena raspoloženja, i slično. Osim toga, ima žena kojima se u tom periodu pojavljuju bubuljice na licu, a za sve to su krivi hormoni.

Najednom vaša koža postaje masnija, pore proširenije, izbijaju vam bubuljice, a vi se pitate šta se događa. Pogledajte na kalendar i sve će vam biti jasno: verovatno ste ušli u period u kojem brojite dane do ciklusa, i promene koje vam se događaju poput nadutosti, nakupljanja vode i pojačanog mašćenja kose i kože savim su normalne.

Ukoliko ste prošli period ovulacije, nivoi estrogena postupno se smanjuju, a progesteron i testosteron raste. Ovaj nalet hormona može proizvesti pojačanu proizvodnju sebuma otprilike nedelju dana pre ciklusa, što može uticati na pojavu bubuljica, i začepljenja pora. Hormonalne akne pojavljivaće se uglavnom na bradi i duž vilice, i one su najčešće cistične prirode, pa ih nemojte pokušavati sami sanirati, kako ne biste napravili ožiljke na licu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare