Zdravlje žene

Gadna tajna superhrane: Izbegavajte ovo povrće u širokom luku

Kelj je često hvaljen zbog obimnih zaliha kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina K, i raznih drugih zdravih fitohemikalija i antioksidanata. Ali ova superhrana krije u sebi i jednu gadnu tajnu: opasne količine teških metala.

Ponedeljak, 28.12.2015.

19:06

Izvor: B92

Default images
Thinkstock

Podeli:

U nedavno sprovedenoj studiji, molekularni biolog Erni Habard, otkrio je da kelj, uz kupus, brokoli, karfiol i zelje, akumulira teške metale u sebi poput talijuma i cezijuma. Štaviše tragovi nikla, olova, kadmijuma, aluminijuma, i arsena takođe su česti u ovom zelenišu, a na kontaminaciju nisu imuni kako oragnski tako ni standardni proizvodi.

Ko je krivac? Zemljište.

“Ako je u zemlji, lisnati zeleniš će ga pokupiti”, rekao je Habard magazinu “Craftmanship”.

Ove informacije nateraće mnoge da udahnu duboko jer je kelj pokorio kulinarski svet poslednjih godina. Još 2007. američko Odeljenje za poljorpivredu imalo je na spisku registrovane 954 farme, a taj broj je do 2012. porastao na 2.500. To povrće je postalo hit - seckano, proprženo, kuvano na pari, samleveno u zdravim napicima, pečeno kao čips itd.

Talijum je otrov koji se često koristi za istrebljivanje pacova. Bez ukusa je i mirisa i skoro bezbojan. Kod onih koji su ga uneli u organizam nije ga bilo u dovoljnoj količini da bi se otrovali, ali su osećali umor, srčanu aritmiju, mučninu, probleme sa varenjem, neurološke tegobe, i gubitak kose.

Najstrašnije je što se talijum i nakon detoksikacije pojavljivao u organizmu pacijenata. Na primer, nivo talijuma kod 52-godišnje vegeterijanke, koja vežba dva sata dnevno i jede kelj svakodnevno, bio je 0.7 odsto po miligramu, što je sedam puta više od dozvoljenog.

Iako se toksini nalaze posvuda u našem industrijskom svetu nije preterivanje ako ste zabrinuti zbog ovih stvari.

“Znamo da se male količine teških metala kombinuju”, kaže Dejvid Kvid, vodeći naučnik u laboratoriji “Doctors Data”, koji je doktorirao na hranljivoj biohemiji.

“Ako uzmete malo talijuma, i dodate malo olova, i još malo kadmijuma u svoj organizam, dobićete 1+1+1 = pet ili šest, a ne tri. Drugim rečima, teški metali više štete organizmu kad se kombinuju”, kaže Kvid.

“Ove stvari se koncentrišu u ljudskom organizmu”, tvrdi Kvid i dodaje da će pacijent u nekom trenutku svakako osetiti ružne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare