Zdravlje žene

Pazite se ovog tihog ubice: Otrov koji koristimo svaki dan, izaziva najgore moguće bolesti

Ako trudnica boravi u ovakvoj prostoriji, to može da ima negativne efekte na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege deteta, a može uzrokovati i pobačaj.

Nedelja, 28.02.2016.

16:35

Izvor: B92

Pazite se ovog tihog ubice: Otrov koji koristimo svaki dan, izaziva najgore moguće bolesti
Thinkstock

Podeli:

Naučnici iz prestižnih zdravstvenih ustanova istraživali su i došli do zaključka - osveživači prostorija i sredstva za čišćenje su prave tihe ubice!

Prema pisanju britanskog Telegrafa, ovakvu "titulu" proizvodi su poneli nakon što je otkriveno da uzrokuju ili doprinose u čak 99 hiljada smrtnih slučajeva godišnje u Evropi.

Naučnici su upozorili i da lošem kvalitetu vazduha u domu doprinose neispravni uređaji, sprejevi, osveživači, različiti proizvodi za čišćenje, ali i sredstva za ličnu higijenu, jer su prepuni hemikalija koje lako isparavaju i završavaju u plućima.

Pored svega toga, tu su i određeni nameštaj, tkanine, materijal za izolaciju i vrste lepka koje sadrže formaldehid, koji isparava i koji iritira disajne puteve.

"Ako trudnica boravi u prostoriji u kojoj se nalazi ovako zagađen vazduh, to može da ima negativne efekte na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege deteta, može uzrokovati pobačaj, srčani i moždani udar kod starijih osoba, a povezano je i sa astmom, dijabetesom, demencijom, debljinom, kao i malignim oboljenjima", stoji u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.