Gubite energiju i gojite se? Evo zašto vam se to događa

Pogledajte kojih 5 stvari će se desiti vašem telu ako ne pijete dovoljno vode!

Zdravlje žene | zadovoljna.hr |
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Voda je sastavni deo našeg organizma, a ako je ne pijemo u dovoljnim količinama u našem telu će početi da se događaju neobične i ne tako dobre stvari.

Sakupićete 'lažne' kilograme

Iako zvuči neobično, ali ispijanje premalo vode uzrokuje zadržavanje vode u telu zbog čega izgledamo deblji nego što zaista jesmo. Ako ne pijete dovoljno vode, telo počinje da zadržava sve zalihe koje ima, što uzrokuje podbulost.

Izgubićete energiju

Osećate se iscrpljeno i grogi, kao da ste se dan pre dobro napili? Problem se možda krije u dehidraciji. Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja dehidracija tela dovodi do pada energije koji osetimo u obliku umora. Kako bi izbegli jutarnji mamurluk, pre nego posegnete za šoljicom kave, popijte čašu vode.

"Vrlo česta pojava koja se događa gotovo svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ osećamo kao snažnu glad".

Gubite koncentraciju

S obzirom na to da je naš mozak napravljen od čak 80 odsto tekućine, ovaj organ itekako zavisi od našeg unosa vode u organizam.

To znači da naša koncentracija značajno pada već pri prvim znakovima dehidracije, koji se očitavaju u obliku blagog osećaja žeđi, kojeg često ignorišemo, posebno dok smo na radnom mestu.

Stalno ćete osećati glad

Vrlo česta pojava koja se događa skoro svima koji ne piju dovoljno vode je da žeđ zamenimo sa snažnim osećajem gladi. Ovakva reakcija tela je normalna, a možete je testirati jednom čašom vode.

Kada osetite želju za hranom, pre nego posegnete za nekom grickalicom ili utešnim zalogajčićem popijte punu čašu vode i pričekajte 15 do 20 minuta. Ako je reč o dehidraciji, voda bi trebalo da ubije lažnu glad.

Sporije ćete gubiti kilograme

Voda je sastavni deo našeg tela, metabolizma i probavnog sistema. Istraživanje je dokazalo kako ispijene dve čaše vode ubrzavaju metaboličke funkcije i sagorevanje kalorija za čak 30 odsto.

S druge strane, pijete li premalo vode, telo postaje dehidrirano zbog čega se ceo mehanizam značajno usporava. Spori metabolizam utiče na lošu probavu, ali i na gojenje i teško skidanje kilograma. Ako se ne možete naterati da popijete dovoljno vode jer vam ne odgovara ukus, napravite ukusnu vitaminsku vodu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 37 sledeca idi na stranu