Zdravlje žene

Proverite svoj neseser: Vaša kozmetika ima mnogo kraći rok trajanja nego što mislite

Sećate li se kada ste poslednji put obnovili šminku ili pogledali njen rok trajanja? Vreme je da to sada uradite.

Subota, 26.11.2016.

14:01

Izvor: Super žena

Proverite svoj neseser: Vaša kozmetika ima mnogo kraći rok trajanja nego što mislite
Foto: Thinkstock

Podeli:

Skoro svaka žena u svom neseseru ima gomilu lakova i ne vodi uvek računa o njihovom roku trajanja. Interesantno je da, od trenutka otvaranja, lak traje svega šest meseci, dok maskaru smete da koristite samo tri meseca. Stoga, nemojte držati svoju kozmetiku dok ne nestane, već vodite računa o datumima.

Hemičar Rik Vilijams objasnio je da organski proizvodi ili proizvodi na biljnoj bazi imaju kraći rok trajanja.

"Kreme, losioni i hidratantni proizvodi manje su izdržljiviji od ulja i kozmetike koja zadrži alkohol u sebi ili je na bazi voska“, ističe Vilijams.

On naglašava i da bi jeftiniju kozmetiku trebalo pre zameniti nego onu koju ste skuplje platili.

Ono što je takođe iznenađujuće jeste da i krema za sunčanje ima rok trajanja. Od trenutka prvog korišćenja ima rok svega šest meseci.

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće ako se kozmetika koristi nakon isteka roka, doktor Džeremi Kampston, direktor Ageless Clinics, odgovara da to zavisi od toga koliko se proizvod promenio.

"U najboljem slučaju, preparat neće delovati kao što bi trebalo, u najgorem, moguće je da dođe do iritacija, alergije ili čak infekcija“, objašnjava doktor Kampston.

Pored roka, jako je bitno da vodite računa i o boji proizvoda, izgledu i mirisu. Ipak, najsigurnije je da šminku menjate na vreme, pre nego što se neželjena dejstva pojave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare